Na dnevnom redu SO Ulcinj novo zaduženje i izvještaj o radu Bajraktarija

Peta sjednica prvog redovnog zasjedanja Skupštine opštine Ulcinj biće održana danas. To je nastavak zasjedanja održanog prošlog četvrtka, na kom je za novu predsjednicu SO izabrana Ivana Popović (DPS). Prethodno, shodno koalicionom sporazumu, ostavku na tu funkciju podnio je dotadašnji predsjednik lokalnog parlamenta Ardijan Mavrić (Forca).

Koalicionim sporazumom Demokratske partije, Force, DPS, SD, DSCG, SDP i BS, mjesto predsjednika Opštine pripalo je Forci, a funkcija predsjednika SO DPS. Za predsjednika Opštine ranije je izabran lider Force Genci Nimanbegu. Nova većina u lokalnom parlamentu ima 21 odbornika, od ukupno 33 koliko broji Skupština.

U opoziciji u naredne dvije godine do redovnih izbora biće odbornici URA, DUA, Demokrata i AA.

Na dnevnom redu danas pred odbornicima naći će se 13 tačaka, među kojima je i zaduženje Opštine kod Vlade u iznosu od 5,36 miliona eura za realizaciju projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na jadranskoj obali, faza V”.

Riječ je o zaduženju od sredstava koja su obezbijeđena iz ugovora o kreditu zaključenog 20. decembra 2013. godine između Njemačke razvojne banke (KfW) i Vlade, odnosno Ministarstva finansija.

U obrazloženju odluke podsjeća se da je Vlada 8. septembra prošle godine usvojila informaciju o raspodjeli kreditnih sredstava KfW banke, kojom je dala saglasnost da se preostala sredstva iz Ugovora o kreditu proslijede po osnovu Ugovora o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava.

“Između ostalih i Opštini Ulcinj iznos od 6,36 miliona eura, od čega je kredit 5,36 miliona, dok je milion eura grant Vlade”, piše u obrazloženju.

Pojašnjava se da se članom 49 Zakona o finansiranju lokalne samouprave Opšina može zadužiti tako da ukupna otplata glavnice i kamate na godišnjem nivou, plaćanja po osnovu ugovora o lizingu i drugih obaveza koje imaju karakter duga, ne smije preći 10 odsto ostvarenih tekućih prihoda u godini koja prethodi godini zaduživanja, uz prethodnu saglasnost Vlade.

Na sjednici odbornici će raspravljati i o predlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ulcinj za 2024.

“Razlog za donošenje ove odluke stoji u nastavku realizacije kapitalnog projekta od strateškog značaja za opštinu ‘Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na jadranskoj obali, faza V’, kroz kreditne aranžmane u iznosu od 5,36 miliona eura”, stoji u obrazloženju.

Na dnevnom redu je predlog Zaključka o usvajanju Izvještaja o radu bivšeg predsjednika Opštine Omera Bajraktarija (URA) i organa lokalne uprave za 2023. godinu. Za sada je neizvjesno da li će Bajraktari prisustvovati zasjedanju, imajući u vidu neslavan raspad ranije vladajuće koalicije u kojoj su bili i URA i Forca. Odbornici opozicije nijesu prisustvovali prethodnoj sjednici SO.

Bajraktari je kazao “Vijestima” da nije dobio poziv i da ga niko nije zvao da prisustvuje.

Foto: ul-gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA