MVP od Srbije traži obrazloženje zabrane ulaska Marovićevoj

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zatražilo je od nadležnih organa Srbije da obrazlože odluku kojom je bivšoj ministarki evropskih integracija Jovani Marović juče zabranjen ulazak u Srbiju.

Iz Ministarstva su saopštili da su preduzeli odgovarajuće mjere i omogućili Marovićevoj povratak u Crnu Goru, nakon što joj je na graničnom prelazu beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ odbijen ulazak u Srbiju.

Navode da su odmah stupili u kontakt sa bivšom ministarkom, dok je Ambasada Crne Gore u Beogradu, shodno svojim nadležnostima, preduzela odgovarajuće mjere u cilju povraćaja ličnih dokumenata i omogućila njen povratak iste večeri.

„Ministarstvo vanjskih poslova je od nadležnih organa Republike Srbije zatražilo obrazloženje ove odluke, te izrazilo uvjerenje da se sa ovakvom praksom neće nastaviti, jer narušava demokratske vrijednosti i otežava dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su glavni preduslovi za izgradnju zajedničke evropske budućnosti, kao ključnog vanjskopolitičkog prioriteta obje države“, zaključuje se.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je sinoć da je iznenađen što je bivšoj ministarki zabranjen ulazak u Srbiju, a posebno imajući u vidu njen dugogodišnji angažman u civilnom sektoru kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Siguran je, dodao je, da Marović nije prijetnja po bezbjednost Srbije.

Fot: MVP

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA