Mustafić: Doprinos iseljenika nemjerljiv u obnovi nezavisnosti Crne Gore

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić kazao je da su iseljenici dali doprinos obnovi nezavisnosti koji se nikada ne smije zaboraviti.

Kako je saopšteno iz Bošnjačkog vijeća, država Crna Gora je dužna da više i ozbiljnije brine o iseljeničkim zajednicama, i njihovim potrebama, da budu dostupnije usluge diplomatsko-konzularnih predstavništava i da se kontinuirano vodi računa o očuvanju njihovog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta.

Mustafić je, dodaje se, bio gost tradicionanih godišnjih susreta bošnjačke dijaspore iz Crne Gore u Utrehtu u Holandiji.

Skup je organizovalo Bošnjačko Udruženje Plavljana i Gusinjana “BEHAR” iz Holandije, a prisustvovalo je više od tri stotine zvanica, članova udruženja, kao i gosti iz udruženja iseljenika – ” Kula” i “Merhamet” iz Holandije i Njemačke.

Mustafić je ukazao na važnost očuvanja identiteta u iseljeničkim zajednicama porijeklom iz Crne Gore.

“Svojim susretima i druženjima vi čuvate bošnjačku kulturu, vjeru, tradiciju i jezik, održavate vezu sa zavičajem i služite kao sjajan primjer drugima. U Bošnjackom vijeću u Crnoj Gori, kao instituciji koja se prevashodno bavi tim pitanjima, uvijek ćete imati partnera”, kazao je Mustafić.

On je kazao i da je nedavno završeni popis stanovništva, kroz zajedničke aktivnosti Vijeća, političkih subjekata i Vlade, omogućio slobodno izjašnjavanje i da vjeruje da će rezultati potvrditi samosvijest bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Mustafić je istakao da je bošnjački narod autohton i na svojim ognjištima i u potpunosti posvećen prosperitetu i evropskoj budućnosti Crne Gore i čitavog regiona.

“Nedavno izglasavanje u Ujedinjenim nacijama Rezolucije o Srebrenici velika je porvrda pravde i satisfakcija za porodice žrtava genocida, ali je to i civilizacijska pobjeda ljudskosti nad bezumljem i osuda ideologije koje je taj genocid prouzrokovalo”, zaključio je Mustafić.

U ime Udruženja ” BEHAR” obratio se Nevzet Purišić koji je kazao da ova zajednica organizuje susrete već dvadeset i četiri godine sa velikom masovnošću što svjedoči o potrebi iseljenika da čuvaju svoje posebnosti i običaje, te porodične i prijateljske veze.

“Nije to nimalo lako, ali mi volimo našu kulturu, stalo nam je da je očuvamo i prenesemo na nove generacije. Kroz stalne aktivnosti međusobno se uvezujemo i osnažujemo, a organizujemo i akcije kojima pomažemo određene projekte u zavičaju. Njegujemo naš bošnjački identitet, a podržavamo sve što vodi napretku naših krajeva i naše države Crne Gore, pa i čitavog regiona”, istakao je Purišić

Tokom susreta u Utrehtu održan je okrugli sto na kojem su razmatrana brojna aktuelna pitanja i razgovarano o unaprijeđenju veza sa iseljenicima u kulturnoj, ekonomskojj i društvenoj sferi.

Na susretima i okruglom stolu u Utrehtu, u organizaciji ”BEHARA”, učestvovali su brojni gosti, te predstavnici više udruženja, kao i Bejto Šahmanović, potpredsjednik Bošnjačkog vijeća.

foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

NIKŠIĆ PROGNOZA