Muk: Lista DPS-a ne djeluje kao osvježenje; Nenezić: Očekivala sam nestranačku ličnost

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić očekuje da ćemo i ovoj kamanji za parlamentarne izbore imati, kako kaže, red obećanja red optužbi.

“Ja verujem da će Pokret Evropa sad upostaviti temelje i dinamiku kampanje, a druge partije će se postaviti prema PES u odnosu na to da li očekuju eventualno koaliranje sa PES-om poslije izbora ili ne. Onaj ko bude napadao PES ne očekuje koaliciju, oni koji budu pokušavali da spuste loptu očekuju koaliciju, jer sva istraživanja pokazuju dominaciju Evrope sad”, kaže Nenezić.

Govoreći o listi DPS-a koju će predvoditi vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, Nenezić kaže da lista može biti neko osvježanje, jer je u vrhu mlađi kadar, a nekih funkcionera za koje se vežu afere nema na listi.

“Ovo nije iznenađenje pitanje je bilo ko će biti na čelu liste, ja sam očekivala da će to biti jedna nestranačka ličnost koja će dati novi zamah u smislu posvećenosti EU integracijama”, kaže Nenezić.

Kaže i da je Crnoj Gori potrebna jaka opozicija.

“Vidjećemo kako će se DPS kotirati na izborima, u stalnom su padu i to je oko 20% glasaova što nije zanemarljivo. Očekujem još koalicija i da ćemo imati još iznenađenja”, kaže Nenezić.

Od koalicija Demokrata i URE očekuje da se okupe oko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok će, kako kaže PES kampanju voditi na krilima ekonomskih tema.

Kaže i da zaokret u retorici Andrije Madića u predsjedničkoj kampanji bilo pozitivana, ali nastavak tog zaokreta ne očekuj.

“Postoji velika vjerovatnoća da nosilac liste bude Milan Knežević, držaće se u okvirima onoga što je krajnja desnica i buđenje jakih emocija i tako najlakše pridobijete birače. To je njihov pokušaj da vrate dio birača”, poručila je Nenezić, koja u predizbornoj kampanji očekuje i zlupotrebe državnih resursa u kampanju

Milena Muk iz Instituta alternativa, kaže da je konačno jasno da ćemo končno na izbore 11. juna, ali još uvijek ne znamo kako će većina partija izaći na birališta.

“Lista DPS-a ne djeluje kao osvježenje, ne nudi nova imena”, kaže Muk.

Podsjeća i da još uvijek ne znamo kako će DF izaći na izbore, odnosno ko će činiti tu koaliciju.

“Ono što mi se čini kao nagovještaj jeste da nećemo imati neku drastičnu promjenu narativa i prevazilaženje nekih uobičajenih identitetskih tema. DF se nakon kratkog izleta pred predsjedničke izbore vratio se na staro”, poručila je Muk.

Bojana Jokić iz JGBT Forum Progres smatra da i DF i DPS pokušavaju da upodobe kao potencijalni prihvatljivi partneri. Listu DPS-a vidi kao uklanjanje kadra koji budi negativne stavove kod građana i EU.

“Mislim da će ovo biti blaga kamanja, gdje će obje te strukture raditi na tome da budu poželjni partneri”, zaključila je Jokić.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA