Mujović u Beču na ministarskom sastanku Energetske zajednice

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović učestvovaće u radu 21. Ministarskog sastanka Energetske zajednice koji se održava 14. decembra u Beču, Austrija. Sastankom će predsjedavati potpredsjednica Vlade Albanije i ministarka zadužena za resor energetike i infrastrukture Belinda Baluku i zamjenik generalnog direktora Evropske Komisije za energetiku (DG ENER) Mechthild Wörsdörfer.

Ministarski savjet će, kako je saopšteno, u skladu sa agendom rada razmatrati: Novu pravnu tekovinu EU za 2023 u oblasti energetike (Acquis); Budžet Energetske zajednice za 2024/2025. godinu; Implementaciju Sporazuma (Treaty); Razvoj i dinamiku „mape puta“ procesa dekarbonizacije; Predavanje predsjedništva  za narednu godinu; Nakon ministarskog sastanka planiran je bilateralni susret ministra Mujovića i direktora energetske zajednice Artura Lorkowskog. 

Iz Ministarstva podsjećaju da je Energetska zajednica je međunarodna organizacija koja okuplja Evropsku Uniju i njene susjede sa ciljem stvaranja integrisanog panevropskog energetskog tržišta.

„Temelji ove organizacije uspostavljeni su donošenjem Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice (Treaty)  potpisanim u oktobru 2005. u Atini, Grčka, a koji je na snazi od jula 2006“, navode iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Ključni cilj Energetske zajednice, kako kažu, je proširenje pravila i principa EU unutrašnjeg energetskog tržišta na zemlje Jugoistočne Evrope,  regiona Crnog mora  i šire, a  na osnovu pravno obavezujućeg okvira.

Energetska zajednica ima devet strana potpisnica Sporazuma  – Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Gruziju, Moldaviju, Srbiju i Ukrajinu. 

„U skladu sa Sporazumom o energetskoj zajednici, Evropska komisija je u kontinuitetu potpredsjedavajuća savjetima ministara Energetske zajednice, a svaka od država članica Evropske unije može dobiti status učesnika, a Jermenija, Norveška i Turska učestvuju kao posmatrači“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarski savjet Energetske zajednice služi kao najviše tijelo za donošenje odluka, koje na godišnjem nivou utvrđuje  ključne prioritete rada  i prati implementaciju Sporazuma (Treaty).  

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA