Mugoša: Vladi bitna samo preraspodjela funkcija, opoziciji onemogućene inicijative

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša zabrinut je za kontrolnu ulogu parlamenta, pošto tvrdi da opozicionim partijama onemogućavaju inicijative.

„Parlament ne treba da arbitrira koja im se naša inicijativa sviđa. To je politički nekorektno. Zabrinut sam ako se ovakva praksa nastavi. To je sistemsko urušavanje kontrolne uloge parlamenta i zakonododavnog doma“, kazao je Mugoša u emisiji na Radiju Crne Gore. 

Govoreći o situaciji oko šavničkih izbora, Mugoša je kazao da ga sve oko tog izbrnog procesa zabrinjava.

„Mi ne možemo godinu i po dana da završimo izborni proces na dva biračka mjesta. To je nemoć države. Ili ovo država ne može da uradi ili jednostavno neće“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, uvođenje prinudne uprave u opštini Šavnik nije utemeljeno i nije u skladu sa pravnim okvirima.

„Zna se kad se uvodi prinudna uprava. Čini mi se da je Šavnik trebao da bude pokazni primjer sile koja se primjenjuje. Nevjerovatno je kako se partijski principi uvijek stave ispred javnog interesa“, ocijenio je Mugoša. 

Komentarišući situaciju u Vladi, Mugoša je kazao da postoji sistemska greška, da su različita mišljenja uvijek legitimna, ali da suštinske i ključne strateške odrednice moraju biti iste.

„Njihov zajednički element oko kog su se okupili je samo raspodjela funkcija. Tu im je dobar nivo koncenzusa i kompromisa“, tvrdi Mugoša. 

Govoreći o poglavljima za ćlanstvo u Evropsku uniju, Mugoša je poručio da je neizmjerno važno da dobijemo IBAR.

„To će suštinski značiti završetak procesa evropskih mjerila“, zaključio je Mugoša. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA