Mugoša: Većina od 49 poslanika ne garantuje stabilnost Vlade

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da 49 poslanika većine ne garantuje stabilnost Vlade ako su u toj vlasti subjekti najrazličitijih ideologija.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Brojka 49 i manipulacije…<br>✔️49 poslanika većine ne garantuje stabilnost Vlade ako su u toj vlasti subjekti najrazličitijih ideologija. Stabilnost Vlade zavisi od kompatibilnosti vrijednosti za koje se zalažu konstituenti većine.Stabilnija može biti većina od 42,44 nego od 49 1/3</p>&mdash; Boris Mugoša (@BorisMugosa) <a href="https://twitter.com/BorisMugosa/status/1692089776688566725?ref_src=twsrc%5Etfw">August 17, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

„Stabilnost Vlade zavisi od kompatibilnosti vrijednosti za koje se zalažu konstituenti većine. Stabilnija može biti većina od 42,44 nego od 49. Većina od 49 ne garantuje imenovanja u pravosuđu. Prvo, ustavna norma 2/3 i 3/5 nije pisana sa namjerom da prilikom tih imenovanja nije bitna opozicija nego upravo da kandidat ima širi legitimitet, odnosno podršku i vlasti i opozicije. I drugo, većina od 49 ne znači da će se usaglasiti oko imenovanja“, napisao je Mugoša na Tviteru.

On je kazao da se to vidjelo i na primjeru izbora članova Tužilačkog savjeta gdje je bila potrebna većina od 41.poslanika.

„Pa je tadašnjoj vlasti koja je imala 41.poslanika trebalo pola godine da se usaglase jer su se u medjuvremenu ucjenjivali oko drugih stvari“, naveo je Mugoša.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA