Mugoša podnio amandmane na Deklaraciju POSP-a

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i šef poslaničkog kluba te partije u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša podnio je amandmane na Predlog Deklaracije i preporuka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koje treba da budu usvojene u četvrtak na sastanku POSP-a u Strazburu.

Mugoša, koji je član POSP-a, podnio je amandman da se u dijelu Deklaracije koji se bavi izborima doda da Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje ukazuje na potrebu adekvatne saradnje izmedju država po pitanju problematike državljanstava i prebivališta, zbog potencijalnog postojanja tzv. duplih birača.

Takođe, kako je saopšteno iz SD-a, u dijelu Deklaracije koja govori o popisu Mugoša predlaže da se navede da je u cilju uspješnog završetka procesa potpisa potrebno da konačni podaci popisa budu “potvrđeni kao relevantni od strane vlasti, opozicije i Savjeta manje brojnih naroda”.
Iz SD-a su naveli da Mugoša u dijelu Deklaracije koji se odnosi na važnost zaštite i promocije prava LGBTIQ+ osoba, predlaže da se Vlada i Skupština pozovu na inteziviranje aktivnosti po pitanju usklađivanja relevantnog zakonodavstva neophodnog za adekvatno sprovođenje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, jer je, kako je kazao, “ostao značajan broj propisa koje treba izmijeniti i usvojiti”.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA