Mrvaljević o akciji policije: Očigledan primjer zloupotrebe službenog položaja

Izvršni direktor NVO „Luča“ Nebojša Mrvaljević kazao je za Pobjedu da iz policijskih akcija u četvrtak i petak jasno proizilazi da odlazeći premijer Dritan Abazović „ne razumije ili neće da prihvati da se država, red i zakon, spokojstvo građana brane zakonitim sredstvima“.

– Akcije bezbjednosnih službi moraju biti na zakonu zasnovane, jasno uokvirene pravilima i procedurama. Više puta je on ponovio, a to se moglo čuti i od ministra unutrašnjih poslova i odbrane, da se „ne treba držati strogo zakona“, „da su zakoni loše napisani“ i postavljaju sebe u poziciju da ih tumače i sprovode na način kako se njima čini da je u redu – objašnjava Mrvaljević.

Sagovornik Pobjede bio je godinama službenik Uprave policije i ističe da je na osnovu javno dostupnih informacija u medijima i na društvenim mrežama, nedvosmisleno jasno da je policijska akcija u četvrtak „PTP (protivteroristički pregled) bio sve samo ne to“.

– Operativna informacija po kojoj se postupilo je prvenstveno podatak o mogućem napadu – ugrožavanju života i tijela jednog lica na način da se to uradi eksplozivnom napravom. I ova operativna informacija je problematična sa aspekta operativne analize. Pitanje pouzdanosti izvora, pitanje tačnosti ili vjerovatnosti i pitanje mogućih posljedica. Izvor poznat policiji daje podatak koji nije direktno potvrđen već je saznanje od nekog trećeg koji nije provjerljiv! Ne postoji ili nije dostupna potvrda informacije iz drugih izvora! Sve ukazuje na niži stepen vjerovatnoće – objašnjava on.

Zbog svega toga, smatra naš sagovornik, može se osnovano posumnjati da je ta informacija fingirana, „sa ciljem da se preskoči zakonska obaveza postojanja naloga za pretres, izdatog od strane nadležnog organa“.

– Tako je PTJ iskorišćen da se izvrši pretres prostorija Hotela „Podgorica“ i objekta pored, vjerovatno duboko vjerujući da će se naći kompromitujući materijal. Rezultat akcije je bio ponižavajući i za nalogodavce i za izvršioce – dodaje on.

I jučerašnja policijska racija u ovim objektima, ocjenjuje Mrvaljević, je sporna, „u krajnjem protivzakonita“.

– Potpuno su zaboravili da je racija operativno-taktička radnja koja je dio šire aktivnosti – akcije za koju postoji operativni plan. Taj plan mora da odobri neko, mora da ima prethodno operativno istraživanje, mora da definiše sve aktivnosti po vremenu, mjestu i izvršiocima. Poseban dio plana bi trebale biti mjere komunikacije sa javnošću – objašnjava naš sagovornik.

Jasno je, ističe on, da je tužilaštvo isključeno iz sprovedenih aktivnosti i da su one izvedene samo na osnovu ovlašćenja datih Zakonom o unutrašnjim poslovima, a ne po Zakoniku o krivičnom postupku“.

– Postupanje samih policijskih službenika je suprotno definisanim procedurama. Ne postoji upozorenje o čemu se radi, ne postoji jasno naređenje prisutnima kako da postupaju, ne postoji komunikacija sa ovlašćenim licem! Zalijeganje lica – imobilisanje bez jasnog razloga, ulazak u verbalne rasprave, neopravdano udaranje lica koja su postupila po naređenju, vraćanje jednog policijskog službenika da raspravi „nešto“ sa jednim od gostiju i postupanje ostalih policajaca koji su agresivno nagrnuli… U momentu je ličilo na slučaj Martinović koji se odigrao na mostu Milenijum prije nekoliko godina – naglasio je Mrvaljević.

Smatra da je neophodno da se uključe tužilaštvo, po potrebi i Specijalno, ali i disciplinski tužilac MUP-a, Etički odbor Uprave policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije, kao i nevladin sektor i mediji.

– Ovo je očigledan primjer zloupotrebe službenog položaja kroz zloupotrebu državnog organa i kao takav vrlo opasan za ukupno bezbjednosno stanje u društvu. Reakcija mora biti brza i jasna! Ne postoji opravdanje za nezakonito postupanje bez obzira na motiv. A on je prema mom mišljenju jasan – lična i grupna politička korist odlazećeg premijera – zaključio je Mrvaljević.

foto:Stevo Vasiljević/Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA