Mladi Evrope: Dogovor oko popisa demokratsko dostignuće

Mladi Evrope (omladinska organizacija PES-a) pozdravljaju postignuti široki konsenzus oko uslova održavanja popisa stanovništva, navode u saopštenju iz te organizacije.

„Cijenimo da saglasje vlasti i opozicije oko ovog pitanja predstavlja demokratsko dostignuće i uvod u stabilizaciju političkih prilika. Obećavajuća je činjenica da je, za svega mjesec dana mandata, Vlada uspostavila dijalog sa opozicionim subjektima i obezbijedila legitimet i povjerenje u proces popisa koji su prethodne Vlade odlagale dvije godine. U tom kontekstu postoji opravdan optimizam da će se ubrzo doći do rješenja za preostala imenovanja u pravosuđu koja bi zavrijedila podršku kvalifikovane većine, što je ključno za crnogorski put ka EU“, poručuju iz omladinske organizacije PES-a.

Dodaju da gaje nadu i da će pojedini politički lideri, bez obzira na zanemarljivost njihove snage u parlamentu, posustati u širenju teorija zavjere u njihovim „sujetom inspirisanim medijskim nastupima i biti konstruktivni i bavljenja politikom dostojni opozicionari“.

„Očekujemo odgovornost svih društvenih aktera da se odupru politizaciji i zloupotrebi identitetskih pitanja u kontekstu izjašnjavanja na predstojećem popisu čime bi dodatno doprinjeli društvenoj koheziji“, zaključuju oni.

Foto: Evropa sad

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents