Dukaj predlaže održavanje lokalnih izbora u jednom danu

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, podnio je danas Skupštini inicijativu da u okviru reforme izbornog zakonodavstva razmotre predlog uvođenja neposrednog izbora predsjednika opštine i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog dana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je inicijativu i predlog podnio i skupštinskom Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Ministarstvo javne uprave pripremilo je i objavilo na javnu raspravu tekst Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi. Pripremi nacrta Zakona, kako navode iz tog resora, prethodila je sveobuhvatna Analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, u kojoj su dati pravci dalje reforme sistema lokalne samouprave.

„Ovim Nacrtom predlažu se značajne reforme koje će unaprijediti decentralizaciju lokalne samouprave, uvođenje grada kao jedinice lokalne samouprave sa većim obimom nadležnosti. Predloženu asimetričnu decentralizaciju prate i adekvatni mehanizmi kontrole. Uz to, afirmiše se proces evropskih integracija na lokalnom nivou, kao i međuopštinska saradnja“, kazali su iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Javna rasprava povodom Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi biće, kako ističu, sadržajna i otvorena sa ciljem da se što više zainteresovanih strana uključi u proces njegove pripreme. U tom smislu, u okviru javne rasprave biće organizovan centralna javna rasprava (okrugli sto), stručna rasprava, kao i fokus grupe sa prepoznatim zainteresovanim stranama.

„Cilj Ministarstva javne uprave je da se kroz javnu raspravu vodi kvalitetan dijalog sa svim akterima, kako bi Zakon bio u potpunosti primjenjljiv i ostvario pozitivne efekte u praksi. Takođe, obavještavamo vas da je ministar javne uprave, Maraš Dukaj danas podnio inicijativu Skupštini Crne Gore i Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, da u okviru reforme izbornog zakonodavstva sa posebnom pažnjom razmotri uvođenje neposrednog izbora predsjednika/ce opštine, kao i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održavaju istog datuma“, dodaju oni.

Javna rasprava će trajati 30 dana, a sve detalje o održavanju iste možete pronaći na linku Javni poziv za javnu raspravu o tekstu Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi sa programom javne rasprave.

foto: MJU

NIKŠIĆ PROGNOZA