MIP Rusije: Sankcije Crne Gore ruskim medijima neće ostati bez odgovora

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Rusije naglasilo je da smatraju neprijateljskim aktom neskrivene cenzure odluku da se u Crnoj Gori uvede potpuna zabrana emitovanja programa za 20 ruskih medijskih operatera.

Reagovanje MIP Rusije objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu. 

„Crnogorska Agencija za elektronske medije naložila je nadležnim agencijama u zemlji i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da uvedu potpunu zabranu emitovanja programa za 20 ruskih medijskih operatera, uključujući Prvi kanal, Rosiju 1, RT, Sputnjik, NTV, REN TV i druge medijske kuće koje posluju u Crnoj Gori. toj zemlji najkasnije do 10. jula. Odluka podrazumijeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja, kao i drugih načina distribucije njihovog sadržaja, uključujući i onlajn. U međuvremenu, ovaj potez nije ništa drugo do pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija koja je nastala početkom 2022. godine, kada su crnogorske vlasti, bez upozorenja, zamašnim potezom blokirale sve ruske emitere u zemlji i sve ih uklonile sa informacionog prostora. Ovoga puta kao zvanični izgovor za uvođenje dugogodišnje zabrane navedeno je pristupanje Podgorice ranije nametnutim ograničenjima EU za ruske medije“, navedeno je u saopštenju MIP Rusije. 

Ovaj najnoviji ispad crnogorske vlade, kako su kazali, smatraju neprijateljskim aktom neskrivene cenzure. 

„Koji je, s jedne strane, dao privid zakonitosti grubim kršenjima medijskih sloboda, a s druge strane, da se zadobije naklonost Brisela EU u nadi da će ostvariti cijenjeni napredak na evropskom putu. Spremni su da nastave svoju politiku podrivanja demokratskih temelja sopstvenog društva i države i da svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama sa jedinom svrhom prilagođavanja rusofobičnoj transatlantskoj agendi. Ove neprijateljske akcije neće ostati bez asimetričnog odgovora“, predočili su iz MIP Rusije. 

foto:ilustracija/envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA