Ministarstvo vanjskih poslova: Nije bilo zahtjeva crnogorskih građana za pomoć zbog sukoba u Sudanu

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopštili su da zasad nijedan crnogorski građanin nije kontaktirao to ministarstvo, kao ni partnerske i savezničke ambasade u Republici Sudan, u vezi sa pružanjem pomoći tokom trajanja sukoba u toj državi.

„Nijedan građanin Crne Gore nije kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova, kao ni partnerske i savezničke ambasade u Republici Sudan, u vezi sa pružanjem pomoći tokom trajanja sukoba u toj državi. Ministarstvo vanjskih poslova prati situaciju u Republici Sudan i na raspolaganju je našim državljanima“, kazali su MVP Crne Gore za Portal RTCG. 

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala.

Prema informacijama svjetskih medija, na ulicama Kartuma vode se žestoke borbe. 

Sukob je izbio pošto su tenzije između vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) eskalirale što je dovelo do odlaganja potpisivanja sporazuma za ponovno pokretanje demokratizacije Sudana.

Sporazum je trebalo da ponovo pokrene demokratsku tranziciju i vrati Sudan na status kvo prije puča koji je podržala vojska u oktobru 2021. godine.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u tom sukobu je dosad stradalo najmanje 420, a povrijeđeno 3.700 ljudi.

Njemačka i Švedska su počele da evakuišu svoje državljane iz Sudana, što su potvrdile vlasti tih zemalja.

„Naš cilj je da prevezemo što više (nemačkih) državljana iz Kartuma, s obzirom na opasnu situaciju u Sudanu. Koliko god je to moguće, takođe ćemo povesti državljane Evropske unije i drugih zemalja“, navodi se u saopštenju njemačkih ministarstava spoljnih poslova i odbrane.

Nekoliko drugih zemalja takođe je počelo evakuaciju svojih državljana iz Sudana, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju.

Izvor: RTCG

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA