Ministarstvo pravde: Zašto DPS nije reagovao prije osam godina?

Ministarstvo pravde reagovalo je povodom saopštenja DPS-a koje je juče objavljeno u medijima pod naslovom: „Kovač, po direktivi iz Beograda, donio političku odluku o neizručenju srpskog državljanina“.

Reagovanje prenosimo integralno:

„Saopštenje DPS-a povodom odluke u postupku ekstradicije državljanina Srbije Momčila Vukotića u potpunosti je neutemeljeno, činjenično i pravno, i plod je evidentnog nepoznavanja samog toka postupka ekstradicije i ovlašćenja ministra pravde u tom postupku.

Podsjećamo da u konkretnom slučaju sud nije dozvolio izručenje, jer se ne radi o skraćenom, nego o redovnom postupku ekstradicije, već je sud samo utvrdio formalnu ispunjenost uslova za izručenje.

Nakon pravosnažnosti takvog rješenja, ministar je ovlašćen donijeti odluku za koju smatra da je ispravna, a odredba člana 22 stav 3 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisuje obavezu ministra da odbije izručenje kada se može opravdano pretpostaviti da bi lice čije se izručenje traži, u slučaju izručenja bilo izloženo progonu ili kažnjavanju zbog svoje rase, vjere, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili zbog svojih političkih uvjerenja ili bi njegov položaj bio otežan zbog nekog od tih razloga.

Ministar je dužan prilikom donošenja odluke o izručenju konsultovati konvencijsko pravo i rukovoditi se obavezom poštovanja osnovnih ljudskih prava, nezavisno od toga za koje krivično djelo se izručenje traži,a svakako odluka ministra pravde kao krajnje instance jeste pravnopolitička, jer ministar donosi odluku, ne u ime vlasti, već u ime države.

Na kraju, kada se pomenuta partija,koja je svojevremeno dala najviše ministara pravde već javlja, neka crnogorskoj javnosti kažu zašto nijesu ovako reagovali prije 8 godina, kada je, za vrijeme njihove vlasti Crna Gora odbila izručenje jednog državljanina Srbije Kosovu za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva?“

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA