Ministarstvo pravde najavilo rad na izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije

Ni četiri mjeseca od kada je stupio na snagu Zakon o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde počelo je proces izmjena i dopuna. Propis, koji je stupio na snagu 12. juna, usvojen je u okviru seta IBAR zakona, ali ga je oštro kritikovala Venecijanska komisija, domaća i međunarodna javnost.

Venecijanska komisija upozorila je tada na to je važeći Zakon pripremljen na brzinu, kako bi ga usvojila Skupština Cre Gore “prije nego što Evropska komisija završi svoj izvještaj o privremenim mjerilima u kontekstu procesa pridruživanja EU (IBAR)”.

“U situaciji kada je većina činilaca društva (ako ne i svi), čini se, saglasna oko potrebe izmjene zakona, propuštena je prilika za obimnije izmjene sadašnjeg Zakona… Iako Venecijanska komisija razumije razloge hitnosti, izražava žaljenje što ovo nije omogućilo inkluzivniji dijalog i detaljniji proces konsultacija o Nacrtu zakona, što bi nesumnjivo koristilo kvalitetu zakona…”, saopšteno je tada iz VK.

Iz Ministarstva pravde, kojim sada rukovodi Bojan Božović, “Vijestima” je rečeno da je u toku formiranje radne grupe koja će se baviti izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

“…Kao i podzakonskim aktima koji se odnose na propis čije izmjene su stupile na snagu u junu 2024. godine. Radna grupa će obuhvatiti predstavnike sudstva, tužilaštva, Agencije za sprečavanje korupcije, Savjeta Agencije, NVO sektora, Ministarstva pravde, a tokom rada na izmjenama, u cilju što kvalitetnijih rješenja, Ministarstvo pravde će biti otvoreno da čuje sve sugestije i predloge u pogledu izmjena zakona”, obećavaju iz Ministarstva pravde.

Iako u ovom trenutku ne mogu procijeniti kad bi nacrt izmjena mogao biti završen, iz tog resora obećavaju da će “se prioritetno raditi na ovom zakonu”.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuje da to što Ministarstvo pravde uspostavlja novu radnu grupu za izmjene Zakona potvrđuje kritike te nevladine organizacije, koja je upozoravala na to da je “usvojeni propis izuzetno loš i da sadrži brojne nedostatke”.

“Važeci zakon koji je usvojila aktuelna vlast u okviru tzv. IBAR paketa, a na predlog bivšeg ministra pravde Andreja Milovića sadrži sva ona loša rješenja koja su i ranije omogućavala skrivanje ogromnog bogatstva funkcionera. Štaviše, novim Zakonom je uvedena zastara za lažno prijavljivanje imovine, pa je od izuzetnog značaja da taj propis što prije bude stavljen van snage Naime, postavlja se pitanje kakve posljedice ce imati primjena vašeg zakona na brojne postupke koji su u toku, prvenstveno protiv visokih funkcionera prethodnog režima”, rečeno je “Vijestima” iz MANS-a.

MANS je proljetos, tokom javne rasprave o važećem Zakonu, zagovarao širu definiciju javnog funkcionera koja uključuje i članove komisija u postupcima javnih nabavki, privatizacija, javno-privatnih partnerstava i koncesija sa procijenjenom vrijednošću većom od pola miliona eura. Ta organizacija je tražila i da novim zakonom bude predviđena obaveza Agencije da prati životni stil funkcionera, koji bi morali prijavljivati imovinu za članove porodice i djecu, bez obzira na to da li su u istom domaćinstvu…

Radiće i na posebnom zakonu o zviždačima

Iz Ministarstva pravde najavili su da planiraju i rad na posebnom zakonu koji se odnosi na zviždače.

“Međutim, ukazujemo da su u okviru važećeg zakona uvažene preporuke, kako Evropske, tako i Venecijanske komisije, te je dio koji se odnosi na “zviždače” dobio pozitivnu ocjenu”, kazali su.

Venecijanska komisija je proljets, stoji u mišljenju, pozvala crnogorske vlasti da što prije izrade poseban zakon o zviždačima…

foto: Vlada CG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA