„Ministarstvo da odluči kome će pripasti Cijevna, Botun i Dajbabe“

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović poručio je da Ministarstvo javne uprave (MJU) treba da zauzme jasan stav i donesu odluku da li će naselja Cijevna, Botun i Dajbabe ići na arbitražu i hoće li pripasti Podgorici ili Zeti. Istakao je da još nijedan kvadratni metar nije preveden na Opštinu Zeta i očekuje da će se to u narednom periodu riješiti.

Asanović je za Jutarnji program „Dobro jutro Crna Goro“ istakao da je period tranzicije bio veoma težak, te da još nijesu formirana sva preduzeća i institucije.

Kako je rekao, uspjeli su da osnuju sve sekretarijate i opština funkcioniše u punom obimu.

„Uprava za imovinu ne može još da funkcioniše jer nema ni jedan metar kvadratni koji je preveden na Opštinu Zeta i očekujemo da se to narednom periodu riješi“, istakao je Asanović.

Kazao je da nijesu očekivali od novih čelnika u Glavnom gradu da će im biti sporne katastarske opštine Botun i Cijevna.

„Mi po zakonu o teritorijalnoj organizaciji imamo zaoružena naselja i ni u jednom dijelu ne preklapamo sa Podgoricom, potrebno je samo da se ispoštuje zakon i da MJU ta predviđena naselja prevede na Opštinu Zeta. Dio industrijske zone od KAP-a do Zelenike nije zaokružen nijednim naseljem ni u Zeti ni u Podgorici i to bi trebalo da bude predmet razgraničenja i arbitraže. Međutim, njima je naprasno sporna Cijevna i Botun, kao i Dajbabe. MJU treba da zauze jasan stav i donesu odluku da li će se ići na arbitražu i šta će kojoj opštini pripasti“, rekao je Asanović za TVCG. 

Na pitanje o kolektoru, predsjednik Opštine Zeta je odgovorio:

„Naravno, mještani se bune, Zeta nije povezana na tu kolektorsku mrežu, i tu vidite koliko je Podgorica, i bivša i sadažnja vlast, vode računa o Zeti. Za Zetu nije urađen nijedan metar i to je taj odnos prema našoj opštini.“

Istakao je da je najveći budžet gradske opštine Golubovci bio dva i po miliona, a da je ove godine projektovan budžet za Opštinu Zeta 5,4 miliona.

Ocijenio je i da je poljoprivreda u zadnjih par godina doživjela procvat.

„Sa lokalnog nivoa pomažemo poljoprivredne prizvođače, i u odnosu na prošlu godinu, imali smo 70 odsto više izdavanja za poljoprivredu. Takođe, imali smo razgovore sa renomiranim kompanijama, koje su zainteresovane za biznis u Zeti. Stoga je razgraničenje neophodno kako bi sve to sprovelo u djelo“, dodao je Asanović.

Najbitnije je, ističe, što će smanjiti nezaposlenost u Zeti.

„Ko bude htio, moći će da radi. To je jedan od naših ciljeva“, naglasio je predsjednik Opštine.

Istakao je da će uskoro početi sa radovima na pijaci domaćih poroizvoda u Mahali, te izgradnja kružnog toka na raskrsnici Srpska- Ljajkovići-Donja Cijevna…

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA