Ministarstva Crne Gore i Srbije: Konzularni odnosi dobri, spremni za njihovo dalje razvijanje

Kvalitetna i sadržajna saradnja u oblasti konzularnih poslova značajno doprinosi snaženju međudržavnih odnosa, ocijenjeno je danas tokom konzularnih konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u Podgorici.

Kako je saopšteno iz MVP, delegaciju Crne Gore predvodila je ambasadorka Stanica Popović, v.d. generalne direktorice za konzularne poslove i saradnju sa iseljeništvom, a delegaciju Republike Srbije ambasadorka Mirjana Živković, v.d. pomoćnice ministra spoljnih poslova za konzularne poslove.

“U fokusu konsultacija bio je pregled ugovornog stanja, osvrt na primjenu Sporazuma o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama, teme iz oblasti vizne politike, preleta i tranzita, međunarodne zaštite i pomoći, unapređenja rada konzularnih službi, te drugih pitanja iz domena konzularnih poslova”, navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je, dodaju iz MVP, da su konzularni odnosi dviju država dobri, dok je istovremeno izražena spremnost za njihovo dalje razvijanje kroz redovnu razmjenu iskustava i prakse.

“Današnjim konsultacijama su prisustvovali i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova koji su razmijenili stavove i iskustva iz oblasti režima prelazaka državne granice i suzbijanja ilegalnih migracija”, zaključili su u saopštenju.

Izvor: CdM

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA