Milović: Za IBAR zakone zeleno svjetlo od međunarodnih partnera

Očekujem da će svi zakoni neophodni iz IBAR biti usvojeni u crnogorskom parlamentu, zato što su IBAR i evropski integracioni procesi od vitalnog državnog interesa, poručio je ministar pravde Andrej Milović u razgovoru za Televiziju Crne Gore (TVCG). Najava opozicije da će podržati ove zakone, ocjenjuje ministar, govori u smjeru da će se dobiti podrška sa apsolutnom većinom.

TVCG: U javnosti su se mogle čuti kritike kada su u pitanju izmjene zakona o sprečavanju korupcije, između ostalog, da aboliraju korumpirane funkcionere. Kako to komentarišete?

Milović: Sve izmjene i dopune rađene su isključivo u saradnji sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope i međunarodnim ekspertima. Niti jedna izmjena i dopuna u bilo kom zakonu potrebnom iz IBAR-a nije rađena samo inicijativno od strane Ministarstva pravde. Ako smo dobili dobre ocjene i zeleno svjetlo od naših međunarodnih partnera, ipak će biti da ne stoje te primjedbe koje imaju određeni subjekti u crnogorskom društvu. Mislim da postoji određeno nerazumijevanje kad su u pitanju neke norme, zato što smo vidjeli u javnom prostoru da je došlo do miješanja između prekršajne, odnosno upravne odgovornosti i krivične odgovornosti. Određeni subjekti koji su kritikovali pomenuta rješenja pokazali su da ne vladaju pravnom materijom i onda su na osnovu toga radili javne kampanje koje nisu tačne, a koje ću detaljno objasniti u crnogorskom parlamentu, pogotovo kada je u pitanju optužba da se radi o aboliranju javnih funkcionera.

TVCG: Da li je Crna Gora spremna za dobijanje IBAR-a, odnosno Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24?

Milović: Vlada Crne Gore i Ministarstvo pravde su uradili sve što je od njih traženo od strane Evropske komisije i Venecijanske komisije. Na potezu je sada Skupština Crne Gore. Čim se usvoje ovi zakoni, Crna Gora je ispunila sve što je od nje traženo da bi se dobio IBAR.

TVCG: Nedavno ste bili u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama? 

Milović: Sjedinjene Američke Države su strateški partner Crne Gore i pružaju snažnu podršku reformi crnogorskih institucija i našem evropskom integracionom procesu. Moja posjeta Sjedinjenim Američkim Državama bila je jako produktivna, imao sam sastanke na visokom nivou, kako u američkom Kongresu, tako i u Ministarstvu pravde, Stejt Departmentu, Bijeloj kući, FBI-u, OLAF-u i SEC-u. Dogovorili smo saradnju svih crnogorskih institucija u oblasti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i malignog stranog uticaja i našu saradnju ćemo još jače osnažiti bilateralnim sporazumima i drugim sporazumima o kojima planiramo da pregovaramo i koje planiramo da zaključimo, tako da naša saradnja i naše partnerstvo će biti još jače. Ono je, na kraju krajeva, potvrđeno i u okviru samog NATO-a, a Crna Gora i Sjedinjene Američke Države su NATO partneri i to je nešto što ćemo graditi i jačati u budućnosti.

TVCG: Da li je tokom Vaše zvanične posjete Sjedinjenim Državama bilo govora o proširenju takozvane ‘Crne liste’?

Milović: Kada je u pitanju „Crna lista“, zaključeno je da je potrebna intenzivnija saradnja između crnogorskih institucija i institucija Sjedinjenih Američkih Država, kako u proširenju „Crne liste“, tako i u posljedicama koje nastupaju stavljanjem lica ili organizacija na tu „Crnu listu“.

TVCG: Kome bi Do Kvona trebalo izručiti i da li vjerujete da će na Vama biti odluka o njegovom izručenju?

Milović: Vrhovni sud Crne Gore, kao najviša instanca u crnogorskom pravosudnom sistemu, je jasno utvrdio ko treba da donese odluku kada je u pitanju ekstradicija Do Kvona. Očekujem od nižih pravosudnih instanci da donesu zakonitu odluku u skladu sa stavom Vrhovnog suda, te omoguće ministru pravde, kao jedinom nadležnom u ovoj pravnoj stvari, da donese tu odluku.

Foto: Screenshot RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA