Milović: Ukaz o raspuštanju Skupštine ne može biti stavljen van snage

Funkcioner Pokreta „Evropa sad“ Andrej Milović saopštio je da nema nikakve pravne mogućnosti da se stavi van snage Ukaz predsjednika o raspuštanju Skupštine.

Pokret Evropa sad očekuje da Ustavni sud ukine izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Andrej Milović pojašnjava da je taj akt neustavan, te da su to znali i poslanici koji su ga izglasali.

„Nema dileme da Skupštini ne možemo davati nadležnosti koje, po Ustavu, pripadaju predsjedniku. To je jasno i studentu prve godine prava, a kamoli ljudima koji bi trebalo to da znaju, jer je to oblast u kojoj djeluju“, ističe Milović.

Milović zato očekuje da Ustavni sud poništi izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Milović ocjenjuje i da nema nikakve pravne mogućnosti da se stavi van snage Ukaz predsjednika o raspuštanju Skupštine.

„Njegovo povlačenje značilo bi protivustavnu radnju. Pokušaj parlamenta da donese odluku o stavljanju Ukaza van snage takođe je protivustavni akt zato što Skupština nema tu nadležnost. Koliko god poslanika da imaju i kakvu god odluku da donesu, ta odluka će biti neustavna“, navodi Milović za Radio Crne Gore.

Ustavni sud će se sjutra na sjednici izjasniti o inicijativama za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku.

Inicijative su podnijeli savjetnik predsjednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

U inicijativi Bastijančića se navodi da se pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pravni akt države.

CDT je ocijenio da izmjene Zakona o predsjedniku narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

Ustavni odbor Skupštine predložio je Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je ranije da se nada da će Ustavni sud ubrzo donijeti odluku po inicijativama, kako bi sve nedoumice u tom smislu bile otklonjene i kako bi funkciju predsjednika od prvog dana mandata mogao da vrši u punom kapacitetu.

Izvor: RTCG

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA