Milović tražio Spajiću da se raspravlja o predlogu za skraćenje mandata Skupštini

Ministar pravde Andrej Milović tražio je danas na sjednici Vlade od premijera Milojka Spajića da u dnevni red prve naredne sjednice uvrsti, kao posebnu, tačku rasprave o predlogu izvršne vlasti za skraćenje mandata parlamentu, saznaju nezvanično „Vijesti“.

Milović je rekao da to zahtijeva zbog stanja u kom se država nalazi i puta kojim je krenula.

U obraćanju u koje su „Vijesti“ imale uvid, naveo je da traži uvrštavanje tačke o predlogu za skraćenje mandata Skupštini u skladu sa članom 55 Poslovnika Vlade i članom 84 stav 4 Ustava, kako bi „umjesto sadašnje manjinske vlade, preko vanrednih parlamentarnih izbora došli do neupitno evropske, stabilne i pouzdane vlade, i parlamentarne većine koja je nesporno evropska i državotvorna“.

Poručio je da predlaže da se otvori rasprava o njegovom predlogu, koji je najavio da će dostaviti i u pisanoj formi, te da se članovi izvršne vlasti izjasne glasanjem o predlogu.

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je, nakon Milovićevog obraćanja, premijer Spajić pitao članove Vlade koji su prisustvovali sjednici da li imaju komentar, ali da se niko nije javio za riječ.

„Upozoravao sam Spajića da je rezolucija o Jasenovcu antidržavni potez“

Milović je u obraćanju u koje su „Vijesti“ imale uvid, saopštio da mu je bilo zadovoljstvo što je bio član Vlade i rukovodilac Ministarstva pravde za vrijeme kog je država dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) u poglavljima 23 i 24, te što je privremeno uspjela da deblokira EU integracioni proces „i vrati Crnu Goru na evropski put, sa kog su je skrenule prethodne vlade“.

Naveo je da, iako je urađen veliki posao u poglavljima 23 i 24, umjesto da IBAR i evropski put budu državni interes svih segmenata društva, on je pretvoren u „partijsku promociju Spajića i ministara iz reda Pokreta Evropa sad (PES)“.

Milović tvrdi da je u maju upozorio Spajića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je tada najavljena rezolucija o Jasenovcu brzoplet i antidržavni potez, zbog kog Crna Gora može samo da trpi posljedice.

„Tada sam, kao i mnogo puta do sada, od strane Vašeg okruženja optužen da radim protiv PES-a, a na kraju ste i Vi u intervjuu za ‘Politiko’ potvrdili ispravnost tih upozorenja od prije mjesec i po dana. Nažalost, otišli ste putem kojim se nije smjelo ići, putem da se svima obećava sve, da se svima govori ono što žele da čuju, pa vidimo da jeftina politička trgovina, sad počinje skupo da košta Crnu Goru i njene građane“, rekao je Milović.

On je ocijenio da je usvajanjem rezolucije, „taman kad smo dobili IBAR“, država stala.

„Jer ste sve to sada stopirali ovom bespotrebno rezolucijom koja je, kako mi je napisao visoki funkcioner PES-a, bila potrebna jednom Vašem političkom partneru kao kiseonik nakon rezolucije o Srebrenici, a drugi je ucijenio Vas i PES padom Vlade. Vašu trgovinu foteljama, plaćaju Crna Gora i njen evropski put“, poručio je Milović.

foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA