Milović sa Meken: Formiranje Specijalnog suda i jačanje SDT-a aposolutni prioritet

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović i ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Don Meken, razgovarali su danas o reformama u oblasti pravosuđa, sa akcentom na temu jačanja Specijalnog državnog tužilaštva i formiranju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović je naglasio da su te reforme apsolutni prioritet nove Vlade i Ministarstva pravde, te da se planira preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u staru zgradu Vlade koja bi bila renovirana i opremljena za njihov rad.

„On je dodao da bi Specijalni sud takođe trebao biti smješten u toj zgradi, kako bi se objedinili kapaciteti i efikasnost”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Ministarstvo pravde Crne Gore pozdravlja Izvještaj Evropske komisije koji je dao veoma tačan pregled trenutnog stanja u oblasti pravosuđa.

“Milović je najavio da će se inicirati izmjene Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, kao i Zakona o specijalnom tužilaštvu, kako bi se omogućilo specijalnom tužiocu da sam bira svoj tim, a ne da nasljeđuje ljude iz prethodnog sistema”, dodaje se u saopštenju.

Meken je zahvalila ministru na informacijama koje je dobila i izrazila spremnost Velike Britanije da pruži podršku reformama.

“Ona je pohvalila poruku o brzim reformama u oblasti pravosuđa, koju je ministar poslao javnosti i međunarodnoj zajednici. Ona je takođe kazala da prate dešavanja povodom Luke Bar, preko koje je išao šverc cigareta i narkotika”, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo pravde

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA