Milović predložio potpisivanje sporazuma o izručenju između Crne Gore i Kosova

Ministar pravde Andrej Milović je, na sastanku sa ambasadorkom Kosova Arijanom Žerkom Hodžom, predložio potpisivanje bilateralnog sporazuma o izručenju između Crne Gore i Kosova, kao ključnog koraka ka unapređenju međusobne pravne saradnje.

Naglasio je da je dosadašnja saradnja bila dobra, izražavajući očekivanje da će u budućnosti postati još bolja, i doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

Ambasadorka Hodža je, kako je saopštilo Ministarstvo pravde, pohvalila dosadašnju saradnju između Crne Gore i Kosova, ali je izrazila neslaganje zbog odluke prethodnog ministra pravde Marka Kovača da Crna Gora ne isporuči dva tražena lica pravosudnim organima Kosova.

Ona je podsjetila da je Kosovo prošle godine Crnoj Gori izručilo jedno lice, a da je trenutno u procesu razmaranja zahtjeva o izručenju još jednog, nakon završetka žalbenog procesa.

„Osim bilateralnog sporazuma o izručivanju koji je predložio ministar Milović, ambasadorka Hodža je predložila potpisivanje dva dodatna sporazuma između Crne Gore i Kosova, od kojih je prvi sporazum o uzajamnom izvršenju sudskih odluka, kao i sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći, kako bi se ojačala pravna saradnja između dve zemlje“, dodaje se.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljim koracima u jačanju saradnje između Crne Gore i Kosova u oblasti pravosuđa.

foto:MP

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents