Milović: Popis je politizovan, kao i sve u Crnoj Gori

Popis će, ukoliko ne bude iznenađenja, krenuti 30. novembra, i to je sasvim nomalna, statistička stvar, koja pomaže da se kreiraju državne politike, kazala je u emisiji Info plus na ADRIA TV potpredsjednica DEMOS-a Ksenija Milović. On je, kako dodaje, ispolitizovan, jer je u Crnoj Gori sve ispolitizovano, što je naša glavna boljka.

“Pitanje je zašto je odjednom opozicija pristala na popis, kako da objasne svojim biračima što su kao jedan od razloga navodili softver koji će biti gotov tek u januaru, sad odjednom to ne smeta. Dovoljno je da pratimo njihove izjave dan po dan, i da vidimo razlike u stavovima i porukama. Opozicija se boji se da će doći do zloupotreba i do etno federalzacijije, ali upravo su oni su rodonačelnici deizntegirsanog duštva, a ne građanskog”, kazala je Milović.

Ona smatra da će se sjutra na sjednici Skupštine izabrati sedmi sudija Ustavnog suda.

“Smatram da će se desiti, jer postoji komotna većina u parlamentu. Vjerujem da će doćo do kompletiranja Ustavnog suda, da ćemo izbjeći scenario i glasanje tri na tri, pa ćemo moći da krenemo dalje u oslobađanje insitucija”, navodi ona.

Milović navodi da je sudstvo bolna tačka Crne Gore i kamen spoticanja.

“To se ponavlja iz izvještaja u izvještaj Evropske komisije. Vidimo da se nekadašnja ikona pravosuđa nalazi pod istragama, čitamo njene dijaloge u Skaj prepiskama. To nije iznenađenje, već potvrda da su sudije bile sigurna kuća za kriminalce. Naravno, moramo napomenuti da ima i onih koji su se odupirali tom sistemu, a ima i onih koji su zbog toga i napustili tu profesiju”, navodi potpredsjednica DEMOS-a.

Milović ističe da su poglavalja 23 i 24. “majka svih poglavlja”, te da ako tu ostanu rupe, Crna Gora nije ništa uradila.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA