Milović-Pingri: Jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu za snažniju podršku SAD-a Crnoj Gori

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović i kongresmenka Čeli Pingri, ko-predsjednica crnogorskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, održali su sastanak na kojem su razgovarali o planovima za jačanje crnogorskog kokusa u američkom Kongresu. Pingri je predstavila svoje planove za jačanje crnogorskog kokusa, a ministar Milović je obećao svaku potrebnu pomoć i podršku iz Crne Gore kako bi se ovi planovi uspješno realizovali.

Milović i Pingri su se saglasili da jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu ima veliki značaj za Crnu Goru, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji. Kroz aktivan rad kokusa, naglasila je kongresmenka, povećava se svjesnost o važnim pitanjima za Crnu Goru, što snažno doprinosi jačanju ekonomskih, političkih i kulturnih veza između dvije zemlje.

Ministar se zahvalio kongresmenki Pingri na njenom izuzetnom zalaganju i vođenju crnogorskog kokusa, ističući značaj njenog doprinosa jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Milović detaljno je informisao kongresmenku Pingri o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, s posebnim akcentom na reforme pravosuđa i rad Ministarstva pravde na zadacima iz poglavlja 23 i 24. U razgovoru su razmotreni dosadašnji rezultati, ali i budući koraci u oblasti pravosudnih reformi, koji su od ključnog značaja za evropsku integraciju Crne Gore.

Tokom sastanka, razmatrana su i aktuelna politička kretanja u Crnoj Gori, pri čemu su obje strane izrazile zajednički interes za stabilnost i prosperitet države. Ministar Milović je istakao važnost kontinuirane saradnje i podrške od strane Sjedinjenih Američkih Država u ovom procesu.

Ovaj susret je još jednom potvrdio čvrste i prijateljske odnose između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kao i obostranu posvećenost daljem unapređenju saradnje na svim nivoima.
Milović na Southeast Europe Transatlantic Economic Forumu: Nezavisnost pravosuđa ključ za društvo pravde i jednakosti

Pored sastanka sa kongresmenkom Pingri, crnogorski ministar pravde učestvovao je i na prestižnom Southeast Europe Transatlantic Economic Forumu, gdje je u svojstvu jednog od glavnih govornika izložio viziju i napore Crne Gore u unapređenju pravosuđa i borbi protiv korupcije.Milović je tokom govora istakao da Crna Gora, kao mlada demokratska država, ulaže velike napore da osigura stabilnost, vladavinu prava i integritet institucija. „Naša vizija je jasna: želimo da izgradimo društvo u kojem su pravda i jednakost temelji na kojima počiva svaki segment života. Na tom putu nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije igraju ključnu ulogu,“ poručio je, dodavši da je jedan od ključnih koraka na tom putu jačanje nezavisnosti pravosuđa.

„Ministarstvo pravde preduzima kontinuirane napore da unaprijedi nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa, što su strateški ciljevi reforme pravosuđa za period 2024-2027. Usvajanje Strategije reforme pravosuđa i pratećeg Akcionog plana postavlja temelj za naredni četvorogodišnji period u izgradnji nezavisnijeg, odgovornijeg i efikasnijeg pravosudnog sistema“, pojasnio je Milović.

Ministarstvo pravde je pripremilo nekoliko nacrta zakona koji će poboljšati stanje u oblasti pravosuđa. Izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu su ključne za unapređenje finansijske nezavisnosti sudija i tužilaca, smanjenje političkog uticaja i poboljšanje efikasnosti pravosudnog sistema.

„Ove izmjene su od velike važnosti za proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju i ispunjenje obaveza u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“, naglasio je.

Pored toga, kazao je ministar pravde, Ministarstvo pravde je pripremilo i nacrte zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Zakonik o krivičnom postupku (ZKP), Zakon o lobiranju i Zakon o sprečavanju korupcije.
 

„Predložene izmjene ovih zakona će omogućiti efikasnije vođenje postupaka, bolje procesuiranje ratnih zločina, jačanje preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i usklađivanje sa međunarodnim standardima“, zaključio je Milović ističući da Crna Gora teži da bude pouzdan partner u euroatlantskoj zajednici, država u kojoj vladavina prava i pravda nisu samo političke parole, već stvarnost.

foto:Ministarstvo pravde

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA