Milović i Radulović: Poništenje Ukaza o raspuštanju Skupštine protivno Ustavu, odluku može donijeti samo sud

Ukoliko bi Skupština, kako se spekuliše ovih dana, poništila Ukaz o raspuštanju parlamenta, predsjednik nema obavezu da takvu odluku potpiše, poručuju iz Pokreta Evropa sad. To bi, ocjenjuje za Radio Crne Gore Andrej Milović, bilo protivno Ustavu. I advokat Veselin Radulović smatra da bi to bila gruba zloupotreba ovlašćenja, jer takvu odluku, upozorava, može donijeti samo sud.

„Sa političkog aspekta, bio bi to potez političkih očajnika koji žele da pobjegnu od izbora svjesni da će im građani 11. juna na izborima politički presuditi i ocijeniti ih, onako kako treba da budu ocijenjeni, za minuli rad u protekle dvije i po godine“, kazao je funkcioner Evrope sad Andrej Milović.

Kada je riječ o pravnoj dimenziji priče stvar je jasna, podvlači Milović.

Skupština je, ističe, de facto i de jure raspuštena.

„Ni aktuelni, ni budući predsjednik Crne Gore nemaju pravnu obavezu da takav akt Skupštine uvaže, niti potpišu zato što je to protivustavno s pozicije ovlašćenja Skupštine. Prema Ustavu, Skupština nema nadležnost da stavi van snage Ukaz predsjednika Crne Gore. Samim tim, to bi bio ništavan pravni akt koji ne obavezuje ni jednog predsjednika, ma ko to bio“, precizira Milović.

Advokat Radulović ističe da je i laicima jasno da Skupština nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

„Skupština, čak i da nije raspuštena, nema ovlašćenja da donosi takve odluke i da utvrđuje da je bilo koji akt koji je neki drugi organ donio nezakonit, jer je to posao sudske vlasti. To je, po mom mišljenju, još jedan pokušaj dijela parlamentarne većine i izvršne vlasti da što duže ostanu na vlasti“, ističe Radulović.

On napominje da ukoliko bi se takav akt eventualno usvojio to bi bila gruba zloupotreba, kojom bi se ušlo u zonu krivične odgovornosti.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA