(VIDEO) Milatović: Zalažem se za široku vladu uz kvalifikovanu podršku u Parlamentu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u Zagrebu da je zemlja na raskrsnici – da li će postati u potpunosti pravna država. Kaže da je građanima neophodna pravna država, ali da nije siguran da u tome mogu pomoći oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu.

„Volio bih da Crna Gora što prije dobije stabilnu Vladu, da dođemo do rješenja kada je u pitanju pravosuđe. Mislim da je to nasušna potreba Crne Gore“, kazao je Milatović.

Naglasio je da je vrlo principijelan od početka kada je u pitanju to kako bi buduća vlada trebalo da izgleda.

„Ja mislim da je Crna Gora na jednoj raskrsnici, da li će postati u potpunosti pravna država jer da bismo zaokružili učlanjenje u EU moramo ući tamo kao normalna pravna država. Nijesam siguran da oni koji su od Crne Gore napravili nepravnu državu ili bespravnu mogu pomoći da se ona vrati na put pravne države i zalažem se za jednu široku vladu koja bi imala veliku kvalifikovanu podršku u Parlamentu, i koja je potrebna da bi došlo do mnogobrojnih reformi u našem pravosuđu“, kazao je Milatović.

Kaže da bi se jedino tako, upravo dodatno kroz reformu pravosuđa na neki način Crna Gora oslobodila dosadašnjeg neprimjerenog partijskog uticaja.

„Nije to isključivo samo moj stav, znate da su brojni izvještaji u prethodnom periodu naših strateških partnera govorili o jednoj vrsti zarobljenosti našeg pravosuđa, i mislim da upravo u prethodnom periodu od 2-3 godine, nakon promjene vlasti jasnije ko su bili ljudi koji su u ime građana Crne Gore morali da se bore protiv organizavnog kriminala i korupcije, a koji su, kako se sada ispostavlja suštinski bili glavni dio organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Milatović.

Naglašava da, ukoliko sada Crna Gora ne postane pravna država to nije dobro.

„Moja politika je vrlo jasna. Ja sam čovjek koji se snažno zalaže za ubržanje našeg evropskog puta, za dodatno kredibilno članstvo Crne Gore u okviru NATO alijanse. Znate da je podrška javnog mnjena kada je u pitanju članstvo u NATO-u značajno porasla u prethodne dvije-tri godine. I zalažem se kao Crnu Goru kao dobrog susjeda, ne samo Hrvatskom nego svim zemljama Zapadnog Balkana“, kazao je Milatović govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

Kako naglašava, što se tiče unutrašnje politike, reforme u pravosuđu su ključ svih ključeva za demokratski i ekonomski razvoj Crne Gore, i kako kaže, sve ono što se tiče unapređenja životnog standarda građana.

„Znate da smo stavili jasan cilj da u narednih par godina dostignemo životni standard Hrvatske. Mislim da je to moguće. Dijelimo isti geografski region, svjetonazore prema radu i mnogim drugim stvarima“, rekao je Milatović.

Ocijenio je da zvanični Zagreb može mnogo da pomogne Crnoj Gori na Evropskom putu, ali da to nije bio slučaj ranije.

„Mnogi političari koji su izgubili u Hrvatskoj svoju podršku, nijesu baš pomagali našem crnogorskom putu, čak naprotiv, radili su sve suprotno ubrzanju našeg evropskog članstva i to sam prenio Milanoviću, nadajući se da će zvanični Zagreb dodatno biti blagonaklon prema ubrzanju našeg evropskog puta“, rekao je Milatović.

Milanović je sugerisao da Crna Gora sama riješi pitanja reformi u pravosuđu.

Foto/video: Kabinet predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA