Milatović: Formiranje vlade unutrašnje pitanje svake države

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je u intervjuu Televiziji Crne Gore da naredne sedmice putuje u Brisel gdje će razgovarati sa evropskim parlamentarcima. Tada će, kaže, tražiti da Evropska komisija odloži objavljivanje izvještaja o napretku kako bi se Vladi i Parlamentu dalo više vremena za postizanje rezultata. Kaže da je ranije postojala uslovno rečeno politička stabilnost koja je prikrivala nedostatke našeg sistema.

„Izvještaj Evropske komisije jedna je dobra refleksija stanja, ali kada ga analizirate, shvatate da mnoge stvari koje su napisane su rezultat jedne institucionalne nestabilnosti u prethodne tri godine. Dvije vlade nijesu uspjele da u sprezi sa parlamentom zaokruže ključne reforme koje su bile potrebne u vladavini prava, pravosuđu i sluično. U tom pravcu odlučio sam da već naredne sedmice otputujem u Brisel, gdje ću u razgovoru sa poslanicima objasniti stvari, predstaviti drugačiju vizuru, i nadam se da će im nakon razgovora neke stvari biti jasnije i da će razgovor uticati na Deklaraciju o Crnoj Gori koju treba da da donesu u septembru-oktobru. Tražiću i pomjeranje izvještaja o progresu kako bi dali vrijeme novom parlamentu i vladi da malo pokrenu stvari“, najavio je Milatović.

Prema njegovim riječima, jasno je da je lopta na našem terenu.

„Očekujem zrelost novog saziva Skupštine Crne Gore, da dođe do koncenzusa i da dođe do imenovanja u pravosuđu kako bismo napravili pomak. Nadam se da ćemo nakon toga dobiti dodatan vjetar u leđa od strane Brisela“, naveo je Milatović.

Kaže da je ranije postojala uslovno rečeno politička stabilnost koja je prikrivala nedostatke našeg sistema.

„Institucije su postojale samo na površini, ali suštinski bile zarobljene u rukama organizovanog kriminala, i korupcije, te ljude sad procesiuiramo“, kazao je Milatović.

Podsjetio je da su bivša predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik Upravnog suda, ljudi iz tužilaštva i mnogi drugi procesuirani zbog sumnje da su dio organizovanog kriminala.

„Oni koji su trebali da se bore protiv organizovanih kriminalnih grupa radili su za njih. Mislim da smo mi napravili značaj iskorak i da se te stvari ne mogu nikada više dogoditi u Crnoj Gori. Borba protiv kriminala i korupcije biće u fokusu nove Vlade, i vladavina prava preduslov je svih preduslova. Podržavam unaprjeđenje vladavine prava i oslobađanja instituicija i od poitičkog uticaja i od kriminalnog uticaja“, kazao je Milatović.

Milatović je zabrinut medijskim napisima da će buduća Vlada biti glomazna i smatra da će ako se to desi, biti jasno da su se zadovoljavali politički apetiti.

„Ja očekujem da ta vlada bude evropska, i da bude orjentisana na reforme. Zabrinjavaju me medijski navodi da će biti velika, glomazna, da je akcenat na podjeli resora u političkom smislu. Ako se po jutru dan poznaje, onda mislim da treba neke svari promijeniti dok smo na vrijeme. Jer građani očekuju jednu vladu koja će suštinski promijeniti stvari. Ne volim što vidim potkusurivanja i mislim da svi politički subjekti treba da se slože oko stvari koja nam je zajednički imenitelj, a to je evropski put“, navodi Milatović.

Kaže da se neće miješati u sastav Vlade, već da samo skreće pažnju javnosti šta se dešava trenutno.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, ocijenio je da je dobro što smo imali vanredne parlamentarne izbore i da će novi saziv parlamenta bolje reflektovati realnost u Crnoj Gori.

„Imaćemo nove partije u parlamentu, nekih nema, imaćemo saziv koji mnogo ljepše oslikava realnost. Očekuje se od parlamenta da formira vladu koja može da odgovori na sve izazove. U meni će i parlament i vlada imati najvećeg prijatelja pri ostvarivanju ključnih ciljeva, a to su: evropski put, vladavina prava i poboljšanje standarda“, dodao je Milatović.

Kazao je da će mandat dati onome ko ga uvjeri da ima najviše šanse da sastavi vladu, ali i da će tome prethoditi konsultacije nakon konstituisanja parlamenta.

Dodaje da se, naravno, mora sačekati objavljivanje konačnih rezultata izbora.

Kaže da se neće miješati u sastav Vlade, već da sampo skreće pažnju javnosti šta se dešava trenutno.

„Na meni je veća odgovornost da pozovem političke subjekte da se onako iskreno i odgovrno odnesu prema formiranju nove vlade. Očekivanja su velika i ne bh volio da građane neko iznevjeri opet. Lako je formirati vladu kad postoje određeni principi, a oni treba da budu formirani u odnosu na evropski put. Građani očekuju članstvo u EU, unaprjeđenje vladavine prava i životnog standarda i dobre odnose sa regionom. Svi treba da misle više o građanima, nego o sebi. Na meni je da kažem ove stvari“, kazao je Milatović.

Kaže da pri formiranju vlade treba da postoji princip inkluzivnosti kako bi bila stabilija i imala čvrstu vezu u parlamentu.

„Međutim princip stabilnosti ne može da dođe na uštrb programskih ciljeva. I treba naći jedan fini balans između toga“, kazao je Milatović.

Kaže da vjeruje da će se u PES-u jednoglasno dogovroiti oko imena ministara.

Formiranje vlade unutrašnje pitanje svake države

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše poruke međunarodnih partnera kojima koalicija Za budućnost Crne Gore nije poželjan partner u vladi, Milatović kaže da je formiranje vlade unutrašnje pitanje svake države.

„Ni na jednom od razgovora koje sam obavio sa evropskim i američkim zvaničnicima nije bilo riječi ko bi mogao a ko ne bi mogao da bude dio naredne vlade, i čini mi se da sa sa tih adresa postoji optimizam u odnosu na promjene i snažna podrška za naš evropski put“, kazao je Milatović.

Kaže da su u evropskim integracijama i reformama ključnih narednih šest-sedam mjeseci, i da Crna Gora treba da iskoristi aktuelni saziv Evropske komisije, jer je ona upoznata sa savim izazovima u Crnoj Gori.

Ponovo je naglasio da nema u planu formiranje novog političkog subjekta, budući da ima Pokret Evropu sad koji je stvarao sa velikim žarom.

„Svu pažnju i snagu usmjeravam na poziciju predsjednika Crne Gore. Imam jednu partiju, a to je PES koju sam stvarao sa velikim žarom. PES je uradio mnogo za demokratizaciju CG, smijenili smo DPS u Podgorici, pobijedili Đukanovića na predsjedničkim izborima i siguran sam da će PES dati mnogo dobra Crnoj Gori“, poručuje Milatović.

Kaže da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić rekao da novi ambasador Srbije u Podgorici neće biti Vladimir Božović.

Kaže da će otputovati u službenu posjetu Francuskoj u narednih dva mjeseca, na poziv Emanuela Makrona.

Izvor: RTCG

Foto: Predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA