Milatović sa De Kroom: Neophodno da Skupština izglasa imenovanja u pravosuđu

Vjerujem da će se politika proširenja naći visoko na agendi belgijskog predsjedavanja, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji se sastao u Briselu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, glavna tema razgovora bilo je ubrzanje evropskih integracija Crne Gore i pomoć Belgije na tom putu.

Milatović je, kako se navodi, zahvalio De Krou na kontinuiranoj podršci koju Belgija pruža našoj zemlji od samog početka reformskih i integracionih procesa i podsjetio da je Crna Gora upravo dobila status kandidata tokom belgijskog predsjedavanja 2010. godine.

„Imajući u vidu da će Belgija preuzeti predsjedavanje Savjetom EU u prvoj polovini 2024, vjerujem da će se politika proširenja naći visoko na agendi belgijskog predsjedavanja. Crna Gora je jedina država kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, spremni smo da dovršimo neophodne reforme i očekujemo značajan napredak na evropskom putu u narednom periodu“, poručio je Milatović.

Milatović je premijeru Belgije kazao da su demokratske promjene u zemlji, koje su kulminirale predsjedničkim izborima u aprilu, pokazale da postoji politička volja da se proces eurointegracija privede kraju.

“Posvećeni smo ubrzanju reformi na putu ka EU. U tom kontekstu, smatram da je neophodno da, nakon konstituisanja, Parlament ratifikuje sporazume koji su dio Berlinskog procesa kao i da izglasa imenovanja u pravosuđu, povodom čega sam već pokrenuo unutrašnji dijalog sa političkim subjektima u zemlji, koji ću vrlo brzo nastaviti”, kazao je Milatović.

On je ukazao i na odličnu saradnju i snažno savezništvo dvije države u okviru NATO-a i poručio da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena Alijansi kroz učešće u misijama, operacijama i vojnim vježbama.

„Dva zvaničnika podsjetila su na prijateljske odnose koje Crna Gora u kontinuitetu njeguje sa Belgijom, te opredijeljenost da na tim osnovama u vremenu pred nama grade još snažnije međudržavne odnose, prvenstveno kroz intenziviranje ekonomske saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Zaključuju da je posjeta Briselu prva u nizu evropskih prijestonica koje će Milatović obići u narednom periodu kao dio pojačane diplomatske aktivnosti sa ciljem promocije naše zemlje i ubrzanja njenog pristupanja Evropskoj Uniji.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA