Milatović vjeruje da će Crna Gora biti dio EU i prije 2030.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas u Skoplju, gdje se održava samit Brdo – Brioni, da je entuzijasta po pitanju članstva Crne Gore u EU, dodajući da bi učlanjenje Crne Gore pokazalo da je proširenje živo i da se zaista dešava, te da ne postoji samo na konferencijama.

 

– Entuzijasti jesmo i mislim da ne treba da prestanemo da budemo, kada je u pitanju EU – rekao je Milatović na pitanje Tanjuga, prenosi Nova.rs.

Milatović je potvrdio da je imao primjedbu na prvi draft deklaracije u kojoj je spomenuta 2030. godina na način koji, kako je rekao, nije bio dovoljno precizan i jasan.

– Ono na čemu sam ja insistirao u ime Crne Gore koja je dugi niz godina u procesu pregovaranja i najviše odmakla u procesu pridruživanja EU da je to, ipak, dosta daleko i onda je napravljen zajednički dogovor da se stavi da 2030. godina bude najkasniji datum, a da svaka zemlja može nekom svojom dinamikom u smislu pripremljenosti i unutrašnjih reformi da postane članica EU i mnogo ranije od te godine – rekao je Milatović.

Ocjenjuje da su se nakon demokratskih promjena u Crnoj Gori stekli važni uslovi da Crna Gora dodatno intenzivira proces reformi, prije svega, onih koji se tiču vladavine prava.

– Da zaista možemo biti spremni puno ranije nego 2030. godine da postanemo nova članica EU. Vrlo sam zadovoljan načinom na koji je tekao razgovor i konsenzusom koji smo postigli na kraju između zemalja članica Brdo Brioni procesa – rekao je Milatović.

Foto: Tanjug

NIKŠIĆ PROGNOZA