Đoana: Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu promovišući mir i stabilnost

Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirča Đoana kazao je da je Crna Gora cijenjen saveznik na Zapadnom Balkanu koji doprinosi miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

„To što ste došli ovdje je jasan znak posvećenosti Alijansi. Crna Gora je od učlanjenja u savez, bila cijenjen saveznik koji doprinosi našim misijama na Kosovu, u Letoniji. Takođe pomažete Ukrajini što je veoma važno“, rekao je Đoana, prenosi portal Pobjeda.

Kako je istakao, Crna Gora igra važnu ulogu na Balkanu. 

„Promovišete mir i stabilnost što je posebno važno u ovim nepredvidivim vremenima. Osuđujemo napad na KFOR na sjeveru Kosova. To je neprihvarljivo, i nasilje mora prestati, a svi moraju biti angažovani u dijalogu“, istakao je Đoana.

Rekao je i da je članstvo u NATO dobro za Crnu Goru, region i sami NATO, navodeći da će sa Milatovićem razgovarati i o predstojećem samitu. On se zahvalio Crnoj Gori što je odlučila da izdvoji dva odsto BDP potrošnje za odbranu. 

„NATO ostaje posvećen i danas i sjutra“, rekao je on, podsjećajući da je Crna Gora jača jer je dio najjače vojne alijanse na svijetu, prenosi Pobjeda.

„Ovo je vaša druga kuća“, poručio je Đoana. 

Milatović je kazao da to što je odmah nakon stupanja na dužnost došao u Brisel, jasan znak da želi da pošalje poruku da je Crna Gora bila, da jeste i da će ostati kredibilan saveznik. 

„To je politika koju cu promovisati kao novi predsjednik“, rekao je Milatović. 

On je podsjetio da će za odbranu biti izdvojeno dva odsto BDP što je kako je rekao važna poruka. 

„Treća poruka koju želim da prenesem je da tokom mog mandata želim da uvedem Crnu Goru u EU i da održavam dobre odnose sa svim zemljama Bakana. Spreman sam da razgovaram sa predsjednicima Srbije i Kosova i posaljem  poruku mira u ime Crne Gore i promovišem dijalog kao jedino rješenje za scene koje vidimo na Kosovu“, poručio je Milatović, prenosi Pobjeda.

Izvor: Pobjeda/Dnevno

Foto: NATO

NIKŠIĆ PROGNOZA