Milatović: U Crnoj Gori postoji snažna politička volja da zemlja ubrza evropski put

Drugog dana zvanične posjete Evropskoj uniji, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odazvao se pozivu međunarodne nevladine organizacije Friends of Europe da odabranoj grupi eksperata za EU i Zapadni Balkan iz think-tank organizacija sa sjedištem u Briselu predstavi prioritete svoje unutrašnje i vanjske politike, kao i viđenje prilika na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz službe predsjednika.

„Predsjednik je istakao da je odabrao Brisel za svoju prvu zvaničnu posjetu kako bi poslao važnu poruku da nakon promjena u Crnoj Gori postoji snažna politička volja da zemlja ubrza svoj evropski put. Sagovornicima je poslata jasna poruka da je nakon uzorno- demokratskih i slobodnih predsjedničkih,  i u susret parlamentarnim izborima, u uslovima smjene političkih generacija, Crna Gora konačno spremna da ubrzano i bezrezervno nastavi svoj evropski put do punopravnog članstva“, navode u saopštenju i dodaju:

„Ubjedljivu pobjedu na proteklim izborima pratila je inauguracija koja je, uz prisustvo visokih zvanica iz čitavog regiona, u Evropu i svijet poslala jednu osvježavajuće pozitivnu sliku dobrosusjedskih odnosa. Ove sedmice pokrenut je politički dijalog pod okriljem Predsjednika što, takođe, ukazuje na namjeru da se politika podjela zamijeni politikom kompromisa u vezi najvažnijih pitanja za razvoj Crne Gore.“

Sagovornici su, kako je saopšteno, konstatovali da je osvit jedne nove, demokratske, pomirljive i inkluzivne političke kulture i na unutrašnjem i na regionalnom planu ohrabrujuć.

„Konačno, pozdravili su što upravo takvim stavom, ali i vlastitom biografijom, Predsjednik želi da utiče i na promjenu vrijednosti u društvu. EU eksperti su kao posebno vrijedno istakli da prvu EU posjetu karakterišu veoma jasne poruke o konkretnim reformskim koracima i nikad snažnijoj evropeizaciji Crne Gore kao naredne članice Unije“, dodaju u saopštenju.

Poručuju da skoro i zasluženo članstvo Crne Gore u EU dalo bi podstrek i ostalim zemljama kandidatima za članstvo da je politika proširenja suštinski živa.

„Predsjednik je iz Brisela otputovao za Moldaviju gdje će prisustvovati samitu Evropske političke zajednice (EPZ), u toku kojeg će se sresti sa Predsjednikom Evropskog Savjeta – Šarl Mišelom i Predsjednicom Evropske komisije – Ursulom fon der Lajen“, zaključeno je u saopštenju.

Foto: Predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA