„Crna Gora zainteresovana za ekonomsku saradnju sa Njemačkom“

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je zvaničnu posjetu Njemačkoj na poziv predsjednika te zemlje Frank-Valtera Štajnmajera.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Milatovića će sjutra dočekati uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je predviđen tet-a-tet sastanak sa Štajnmajerom, a zatim i bilateralni sastanak delegacija dvije države.

Teme razgovora biće jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje između država kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

 (Foto: Kabinet predsjednika)

Milatović se večeras sastao sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dvije države.

“Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene u narednom periodu”, poručio je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hamburg port consultinga, kao i kompanije iz ICT, farmaceutskog i energetskog sektora. Fokus razgovora bio je na transportnoj infrastrukturi – Luci Bar, telekomunikacijama i energetici.

Predstavnici njemačke privrede, među kojima i onih preduzeća koja već posluju u Crnoj Gori poput Telekoma i Stada, saopštili su kako postoji značajno interesovanje tih kompanija za ulaganje u Crnu Goru.

Najavili su dolazak biznis delegacije iz Njemačke u našu zemlju početkom naredne godine i poručili da žele da grade institucionalno partnerstvo i da pomognu evropske integracije naše zemlje. 

U okviru posjete Njemačkoj predsjednik Milatović biće sjutra gost i Njemačkog društva za vanjsku politiku.

Foto: Predsjednik.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA