Milatović sa Mogerini i studentima College of Europe: Nacionalizam i populizam nas udaljavaju od EU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa rektorkom College of Europe Federikom Mogerini i studentima novootvorenog kampusa tog koledža u Tirani te tom prilikom istakao da na evropskom putu, pred regionom i Crnom Gorom stoje brojni izazovi, a da su u ovom momentu to nacionalizam i populizam, koji nas udaljavaju od Evropske unije.

“Zbog svega što smo do sada postigli, ne smijemo dozvoliti da nas neodgovorne i nedovoljno transparentne politike, kakvima svjedočimo u Crnoj Gori u posljednjem periodu, ali i jačanje nacionalizma koji dijeli društvo, udalje od našeg primarnog cilja – a to je članstvo u EU do 2028. godine”, saopštio je Milatović.

On je kazao da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana, da Crna Gora ima brojne prednosti u odnosu na druge zemlje kandidate i da bi članstvo u EU bilo pozitivan signal da je proces proširenja još uvijek živ. Upozorio je da se demokratski progres ne može uzimati zdravo za gotovo.

“Nacionalizam potkopava ideju Evrope i ugrožava građanski karakter našeg društva, a vjerujem da je Crna Gora istinski građanska država, što je njena velika vrijednost. Zato sam veoma glasno protiv toga, na braniku građanskog društva- i to je moja jasna politika”, kazao je Milatović, saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću Predsjednika.

On je iskazao zahvalnost rektorki Mogerini na njenoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

“Zahvalan sam vam na vašem kontinuiranom angažmanu u produbljivanju razumijevanja EU, poštujući i čuvajući njene osnovne vrijednosti i principe. Novootvoreni koledž biće važan most između EU i Zapadnog Balkana, promovišući znanje i liderstvo u evropskim studijama”, kazao je Milatović.

Kampus u Tirani je treća po redu institucija u okviru College of Europe, nakon Belgije i Poljske, otvorena prošle godine tokom Samita Berlinskog procesa, sa ciljem unaprjeđenja evropskih integracija i regionalne saradnje.

Akademski programi su počeli ove godine sa prvom generacijom od 32 studenta iz EU i Balkana, uključujući studentkinju iz Crne Gore.

“Posebno mi je drago što imamo studentkinju iz naše zemlje u kampusu u Tirani, Minu Milović, koja će biti u prilici da stekne nova znanja o evropskim politikama i procesu donošenja odluka u EU. Želim vam svima da ta znanja budu temelj vaših budućih profesionalnih poduhvata, njegujući karijere posvećene unaprjeđenju evropskih ideala i promociji diplomatske izvrsnosti. Ovo je način da se pokaže da je svaki napredak nagrađen na osnovu zasluga, kao i da se oživi nada u evropsku perspektivu svih zemalja kandidata”, zaključio je Milatović.

Foto: Kancelarija za odnose sa javnošću Predsjednika

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA