Milatović sa Golobom: Ojačati ukupnu saradnju Crne Gore i Slovenije

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović okončao je zvaničnu posjetu Sloveniji sastankom sa predsjednikom Vlade te zemlje Robertom Golobom, a teme razgovora bile su unaprjeđenje bilateralne saradnje između dvije države, snažnija podrška Slovenije ubrzanju evropskog puta Crne Gore i jačanje ekonomske saradnje.

“Susretom sa predsjednikom Vlade završavam zvaničnu posjetu Sloveniji koju ocjenjujem kao veoma dobru, i u razgovoru sa premijerom dobili smo snažnu podršku kada je u pitanju evropski put Crne Gore. Zamolio sam predsjednika Vlade, kao što sam to uradio i sa predsjednicom Pirc Musar, da Slovenija bude još snažniji promoter i glas Crne Gore u Briselu kada je u pitanju naš evropski put, i mogu da vam kažem da se druga strana složila da će to upravo tako i biti. Kada su u pitanju naši bilateralni odnosi, oni su ocijenjeni kao vrlo dobri, saglasili smo se da u narednom periodu damo neki zajednički zamajac unaprjeđenju ekonomskih odnosa tako što ćemo već na proljeće naredne godine organizovati slovenačko- crnogorski privredni forum, najvjerovatnije u Podgorici, čime ćemo opet staviti akcenat na unaprjeđenje naše ekonomske saradnje“, kazao je predsjednik Crne Gore.

Milatović je poručio da je veoma srećan što je Crna Gora dobila i organizaciju Brdo- Brioni procesa. Poručio je da je Crna Gora veliki prijatelj Sloveniji, a i Slovenija Crnoj Gori, te da je to je zajednička ocjena ove bilateralne posjete.

Kako je saopšteno iz Kabineta Milatovića, predsjednik Golob je ocijenio da su Crna Gora i Slovenija prirodni privredni saveznici i da zvanična Podgorica može da računa na punu podršku te zemlje i na ekonomskom i na političkom planu u narednom periodu.

“Slovenija će biti vaš glas, glas Crne Gore i u Evropskoj zajednici, na samitu Evropske zajednice u decembru, jer smatramo da su u ovim vremenima geopolitičkih promjena potrebne i pozitivne priče, pozitivne priče na Zapadnom Balkanu, i uvjeren sam da Crna Gora može biti jedna od najljepših pozitivnih priča o približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Mi smo optimisti da je moguće da Crna Gora postane članica Evropske unije i 2008. godine” kazao je predsjednik Vlade Slovenije.

Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 i kazao da očekuje da svoja iskustva iz tog procesa podijeli sa našom zemljom koja se kandiduje za tu poziciju za period 2026-2027 godine. Na sastanku je, kako dodaju, pomenuta i uspješna vojna saradnja dvije države u okviru NATO-a i potreba za jačanjem kulturne saradnje.

„Predsjednik Milatović obišao je i zgradu opštine Ljubljana gdje se sreo sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, a razgovarao je i sa slovenačkim privrednicima na temu većih ulaganja u Crnu Goru“, zaključili su iz Kabineta Milatovića.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA