Milatović sa delegacijom američkog Senata: Crna Gora i SAD ostaju strateški partneri

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović organizovao je radni ručak za delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu senatorkom Džin Šahin koja predsjedava Pododborom za Evropu u Odboru za vanjskopolitičke odnose američkog Senata i senatorom Piterom Velčom.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika, u fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralnih odnosa dvije države ali i regionalne teme sa posebnim fokusom na aspekt bezbjednosti i ekonomije.

Milatović je, kako dodaju, izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Crne Gore i SAD-a i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu oni dodatno osnažiti a Crna Gora postati najvažniji strateški partner Sjedinjenih Država na Balkanu.

„Pozdravljamo ponovno pokretanje prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana od strane senatorke Šahin, čiji je cilj promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana kao i njihova saradnja sa SAD-om. To je potvrda da su Sjedinjene Države suštinski posvećene Crnoj Gori i državama regiona“, kazao je Milatović.

Zahvalio je na pomoći koju SAD pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori, kako u oblasti šireg spoljnopolitičkog djelovanja, tako i reformama i jačanju kapaciteta crnogorskih institucija u domenu pravosuđa, bezbjednosti i odbrane.

„Cijenimo napore koje američki partneri preduzimaju u koordinaciji sa Evropskom unijom kako bi doprinijeli rješavanju otvorenih pitanja u regionu i nadamo se postizanju konstruktivnih rješenja. U tom smislu Crna Gora dijeli jednake ciljeve odnosno zalaže se za dobre regionalne odnose, kao i prosperitet i stabilnost cjelokupnog Balkana“ saopštio je Milatović.

Izrazio je zadovoljstvo nedavnim susretom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i iskazao očekivanje da će se njegova posjeta Americi realizovati u narednom periodu.

Američki senatori ponovili su da SAD podržavaju Crnu Goru na putu daljih reformi i da ostaju strateški partneri našoj zemlji u okviru NATO saveza. Konstatujući da su rezultati prošlih izbora pokazali jasnu želju više od 80% stanovnika Crne Gore za priključenje EU, senatori su naglasili važnost formiranja vladajuće koalicije čiji članovi podržavaju temeljne evroatlantske vrijednosti.

„U odnosu na napore koje senatorka Šahin preduzima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Milatović je podsjetio na potpunu usaglašenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU u tom kontekstu, i kazao da je država još jednom potvrdila odlučnost i kontinuitet u pružanju podrške Ukrajini pridruživanjem Zajedničkoj deklaraciji G7 ali i njegovom preporukom da Crna Gora podrži Formulu za mir predsjednika Volodimira Zelenskog“, navodi se u saopštenju.

Milatović je kazao da je Crna Gora posebno zainteresovana za jačanje ekonomskih odnosa sa SAD-om kroz dodatno privlačenje američkih investicija u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i IT sektora.

Foto: predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA