Milatović – Rajnke: Ojačati strateško partnerstvo Crne Gore i SAD-a

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Kako navode, teme razgovora bile su bilateralni odnosi dvije države, partnerstvo u okviru NATO alijanse kao i poziv državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena predsjedniku Crne Gore da posjeti Vašington.

„Moja želja je strateško partnerstvo Crne Gore i SAD-a i radujem se posjeti Americi koja će dodatno osnažiti naše ukupne odnose, koji su na visokom nivou“, kazao je Milatović.

Naglasio je da su prioriteti države u narednom periodu jačanje aktivne i kredibilne uloge u Alijansi, ubrzanje evropskih integracija i snaženje odnosa sa susjedima.

„Vjerujem da nam je u tom kontekstu pomoć SAD-a važna, posebno kada govorimo o podršci javnosti našim NATO obavezama, jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i daljem razvoju ekonomskog dijaloga kao važne platforme između naših država“, saopštio je Milatović.

Rajnke je, kako navode, kazala da će Crna Gora kao i do sada imati snažnu podršku Sjedinjenih Država.

„Drago mi je da dijelimo viziju daljeg unaprjeđenja strateškog partnerstva Crne Gore i SAD.  Pred vama su brojni izazovi i SAD će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu reformi i ostvarenja vaših euroatlantskih ciljeva“, kazala je Rajnke.

Prema njhovim riječima, Milatović je poručio da nakon izbora očekuje nastavak dijaloga sa predstavnicima političkih subjekata, neophodnog za parlamentarnu podršku postavljenjima u pravosuđu, čime bi se omogućilo puno funkcionisanje pravnog sistema i ubrzao proces evropskih integracija države.

Izvor: Dnevno

Foto: Predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA