Milatović: Prvi korak na putu ka EU su pravosudna imenovanja

Njemačka očekuje imenovanja u pravosudnom sistemu i reforme sudstva, kazao je nakon sastanka sa njemačkim predsjednikom Frank Valterom Štajnmajerom predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je poručio da je sama posjeta Njemačke pozitivan znak koji svjedoči o povjerenju koje je Crna Gora zadobila svojom posvećenošću evroatlanskim integracijama.

– Složili smo se da Crna Gora može i treba da bude prva naredna članica EU. Objasnio sam korake kako do toga dođemo imamo namjeru da postignemo. Predstavili smo našim domaćinima ambiciozan plan i objasnio sam svojim sagovornicima kako to možemo da postignimemo. Složili smo se da Skupština mora da imenuje ljude na pravosudnim funkcijama i pravosuđu što bi bio pravi korak u tom pogledu – kazao je Milatović. 

Na sastanku sa članovima  odbora privredne komore Njemačke govorilo se o potrebi intenziviranja ekonomskih odnosa dvije zemlje. Milatović je kazao da su se složili da se robna razmjena od 300 miliona eura između Crne Gore i Njemačke u narednom periodu poveća na 500.

– Ono što njemački investitori žele da vide vladavinu prava. Poručili smo im da je reforma pravosuđa u fokusu Vlade i Skupštine – kazao je Milatović.

On je poručio da je neophodno da se imenovanja u našem pravosduđu što brže dogode. To bi značilo mnogo za crnogorsko-njemačke bilateralne i ekonomske odnose, saopštio je on.

Domaćini su pokazali intresovanje i za političke promjene u Crnoj Gori. 

– Objasnio sam im da je došlo do smjene političke generacije, da su na scenu došlli mladi političari koji donose snažniju evroatlansku poziciju, koji su iskreniji u reformama koje zemlja treba da sprivede. Složili smo se Crna Gora treba da postane članica EU, i da njeno učanjenje poručilo zemljama u regionu da se reforme isplate, kao i da crnogorska priča može da bude ta uspješna priča koja je potrebna Evropi u ovom veoma složenom geopolitičkom trenutku – kazao je on.

On je na kraju poručio da je posjeta bila veoma uspješna, da se pokazala potreba za intenziviranjem odnosa.

foto:Služba predsjednika CG

NIKŠIĆ PROGNOZA