Milatović: Protivnik sam svakog revizionizma kad je u pitanju Drugi svjetski rat

Protivnik sam svakog revizionizma kad je u pitanju Drugi svjetski rat, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na dijaloškom forumu “Crna Gora između istorijskog revizionizma i evropskog antifašizma”, koji se održava u Vladinom domu na Cetinju.

“Drago mi je što ćemo imati priliku da razgovaramo o antifašizmu. Kao predsjednik želim da dam mostove prema svim ljudima i organizacijama koji ovoj zemlji žele dobro. Kao neko čiji su preci ugradili sebe u temelje današnje Crne Gore kroz učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) želim da budem afirmator antifašističkog pokreta. Protivnik sam svakog revizionizma kad je u pitanju Drugi svjetski rat”, rekao je Milatović i dodao da „pokušaj revizionizma vidi kao napad na ono što bi danas trebalo da budemo”.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Dalborka Uljarević kazala je da je antifašizam kod nas dominantno ispražnjen od sadržaja, a ta kriza antifašističkih vrijednosti već razorno djeluje na građansko biće crnogorskog društva.  

 (Foto: Milena Stanojević)

“Dodatni je izazov što na retoričkoj ravni imamo i one koji slave antifašizam iz perioda 1941-1945, dok u praksi gaze sve antifašističke principe. Ovom intenzitet daje vaninstitucionalni i nenaučni revizionizam, a evidentan je i  nedostatak jasne i efektivne državne politike u promociji antifašističkog naslijeđa. To, zapravo, znači da mi  imamo anti-antifašizam, pa u daljem promišljanju moramo naći mjere odgovora na taj fenomen, kako bi se vratili dosljednom i cjelovitom shvatanju i prakticiranju antifašizma koji je čuvar savremenog demokratskog društva”, poručila je, između ostalog, Daliborka Uljarević.

 Forum “Crna Gora između istorijskog revizionizma i evropskog antifašizma”održava se u susret obilježavanju 13. jula – Dana državnosti, a organizovan je sa neformalnom grupom crnogorskih intelektualaca “STEGA”.

Naslovna foto: Kancelarija za odnose sa javnošću

NIKŠIĆ PROGNOZA