Milatović: Proces evropske integracije prioritet vanjske politike Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne i vojne počasti u predsjedničkoj palati Kotroćeni u Bukureštu, gdje je održan sastanak sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom na čiji poziv boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Održan je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, i bilateralni sastanak delegacija dvije države tokom kojeg su potvrđeni prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Rumunije, a teme razgovora bile su jačanje političkih i ekonomskih veza dvije zemlje.

“Proces evropske integracije predstavlja prioritet crnogorske vanjske politike”, kazao je Milatović i izrazio je očekivanje da će naša država do 2028. godine postati punopravna članica EU čemu je, kako je kazao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

Milatović je rumunskom kolegi zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije našem evropskom putu, podsjetivši na rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, a u cilju ubrzanja integracionog procesa naše zemlje.

Takođe, kako se dodaje, tokom sastanka je istaknuta važnost savezništva dvije države u okviru NATO-a i iskazana potpuna posvećenost dvije zemlje zajedničkom sagledavanju regionalnih bezbjednosnih izazova.

Predsjednik Rumunije je naglasio da zvanični Bukurešt snažno podržava evropski put Crne Gore, dodavši da je naša država “važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti regiona Zapadnog Balkana”.

Iz Službe su naveli da obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima rumunskih investicija, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i informacionih tehnologija.

Na kraju, iz Službe navode da Milatović je podsjetio da je naša država zainteresovana za učešće u Inicijativi tri mora, poručivši da “evropske regionalne platforme koje okupljaju geografski bliske zemlje i koje promovišu ekonomski rast i saradnju u oblastima transporta, energetike i digitalne povezanosti predstavljaju pouzdan model naše zajedničke evropske budućnosti”.

Tokom zvanične posjete Rumuniji, Milatović će se sastati sa premijerom Marćelom Ćolakuom, predsjednikom Senata Rumunije Nikolaem Ćukom i predsjednikom Predstavničkog doma Alfredom Simonisom.

Foto: predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA