Milatović pozvao Stoltenberga u zvaničnu posjetu Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, kao dodatnu potvrdu savezništva, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Milatović, koji se sdanas u sjedištu NATO-a u Birselu sastao sa Stoltenbergom, rekao je da bi  posjeta mogla biti prilika da se zajednički oda počast nevino stradalim žrtvama iz 1999. godine.

 Milatović je kazao da su liderstvo i politička posvećenost generalnog sekretara u ovim izazovnim vremenima dragocjenija nego ikada.
 
“Sastanak koji smo imali danas je još jedan dokaz poruke koju želim da istaknem, da je Crna Gora bila, jeste i biće kredibilna članica Alijanse. Vjerujem da će političke promjene koje su se desile u našoj zemlji donijeti i ubrzanje procesa evropskih integracija kroz unaprjeđenje vladavine prava, što će u konačnom značiti demokratsko sazrijevanje države a samim tim i unaprjeđenje kredibilnosti našeg članstva u NATO-u”, poručio je predsjednik Milatović.
 
On je kazao da Crna Gora dijeli vrijednosti Alijanse i posvećeno podržava borbu Ukrajine za slobodu.

Takođe je istakao da Crna Gora posvećeno doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana, kao regiona od strateške važnosti za NATO.
 
„Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije u cilju deeskalacije tenzija. Normalizacija odnosa je osnova demokratskog, stabilnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana kao sastavnog dijela Evropske unije”, saopštio je predsjednik Milatović.
 
On je podsjetio da je na šestu godišnjicu članstva u Alijansi Crna Gora, godinu ranije od planiranog roka, ispunila obavezu iz Velsa i već u ovoj godini izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu.
 
„Sastanak dva zvaničnika održan je u susret Samitu NATO-a u Litvaniji u julu koji je važan za budućnost Saveza i predsjednik Milatović, koji će predvoditi crnogorsku delegaciju na predstojećem samitu, je u tom smislu iskazao snažno zalaganje naše zemlje za jedinstvo Alijanse“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Služba za informisanje Predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA