Milatović: Optimista sam da će Spajićeva vlada biti izglasana

Prošla su već dva mjeseca od trenutka kad je Milojko Spajić dobio mandat, ali sam i dalje optimista da će uspjeti da u Ustavom propisanom roku predloži novu vladu Skupštini Crne Gore i da će ta vlada biti izglasana, kazao je predsjednik Jakov Milatović u izjavi za „Politiku“.

„Uvijek sam ponavljao, i iza toga vrlo snažno stojim, da bi ta vlada morala da bude politički stabilna kako bi odgovorila na brojne izazove s kojima se trenutno kao društvo suočavamo. A prije svega na one koji se tiču reforme našeg pravosuđa, koja je, kao što znate, neophodna kako bismo snažnije zakoračili dalje na našem evropskom putu. Rokovi su vrlo jasni i Ustavom propisani. Ukoliko vlada ne bude napravljena po isteku 90 dana od trenutka kad je mandat prvi put dat, naravno da ću poštovati Ustav i opet u Ustavom predviđenom roku raspisati nove parlamentarne izbore”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Na pitanje „Politike“ da li bi eventualni novi izbori značili veću nestabilnost u Crnoj Gori ili možda povratak prethodne vlasti, Milatović je kazao da o tome još ne treba razmišljati.

„O tom potom. O tome će se razmišljati ukoliko se to i desi. Mislim da za sada treba u potpunosti biti posvećen formiranju vlade i mislim da Spajić, kao što sam već rekao, treba da negdje nauči iz grešaka koje je napravio u prethodnom periodu da ih ne bi ponovio u periodu koji mu je ostao kako bi ipak predložio novu vladu”, ocijenio je Milatović.

Milatović je rekao da Spajić kao mandatar trenutno ima najveću odgovornost, da zapravo ima lak posao, jer je kao mandatar imao mnogo opcija za sastavljanje vladajuće koalicije i da je Crna Gora mogla da dobije vladu i prije mjesec dana.

„Sve kreće s vrha. I dalje vjerujem da Spajić ima političke sposobnosti da predloži vladu koja će uspjeti da odgovori svim izazovima, koji nisu mali, ali su lako rješivi ukoliko postoji jasna politička vizija”, zaključio je Milatović.

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA