Milatović: Ojačati crnogorski kokus u Predstavničkom domu SAD-a

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obratio se članovima Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem jačanja crnogorskog kokusa u tom tijelu. On je, kako je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću, poručio da je nedavna posjeta SAD-u ukazala na potrebu intenziviranja saradnje dvije savezničke države, sa ciljem da Crna Gora postane primarni partner Sjedinjenih Država na Zapadnom Balkanu.

„U narednom periodu jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu je od ogromne važnosti s obzirom na ključnu ulogu koju ima kako bi se njegovali i produbljivali odnosi između Crne Gore i SAD-a. Vaša podrška nije važna samo za Crnu Goru, već ima potencijal da donese benefite koji prevazilaze naše bilateralne odnose. Radeći zajedno na rješavanju zajedničkih izazova i promovisanju zajedničkih ciljeva, kao što su regionalna stabilnost, bezbjednost i prosperitet, možemo doprinijeti napretku čitavog regiona Zapadnog Balkana. Stoga, pozivam Vas da razmislite o pristupanju crnogorskom kokusu kako bismo zajednički izgradili još snažnije partnerstvo između Crne Gore i Sjedinjenih Država“, stoji u obraćanju Milatovića.

On je istakao da je tokom posjete SAD-u imao priliku da se uvjeri da članovi Kongresa sa obje strane političkog spektra pružaju nepokolebljivu podršku demokratskom razvoju Crne Gore i da ta dvostranačka podrška naglašava jaku i trajnu vezu između dvije zemlje.

„Posebno sam zahvalan sadašnjim članovima crnogorskog kokusa na nepokolebljivoj podršci ključnim spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore. Njihova posvećenost je visoko cijenjena i važna u napretku naše zemlje. Put koji je pred nama zahtijeva nepokolebljivu solidarnost i saradnju naših prijatelja i partnera, dok nastojimo da prevaziđemo prepreke i postignemo naše zajedničke ciljeve prosperiteta, stabilnosti i demokratske zrelosti“, kazao je Milatović.

Podsjetio je da je Crna Gora od obnove nezavisnosti 2006. godine ostvarila značajan napredak u svom demokratskom razvoju, ostajući čvrsto posvećena članstvu u Evropskoj uniji i pojačanoj bezbjednosti i stabilnosti kao članica NATO-a.

„Naše članstvo naglašava naš strateški značaj i spremnost da doprinesemo regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Veoma cijenimo partnerstvo koje dijelimo sa Sjedinjenim Američkim Državama u okviru ove Alijanse i ostajemo nepokolebljivi u našoj posvećenosti njenim namjerama i ciljevima“, zaključio je Milatović.

Kokus predstavlja grupu zakonodavaca unutar Predstavničkog doma SAD-a koji se organizuju kako bi pružili podršku određenoj zemlji, promovisali odnose s tom zemljom i radili na pitanjima od zajedničkog interesa.

Foto: Kancelarija za odnose s javnošću

NIKŠIĆ PROGNOZA