(VIDEO) Milatović: Region poručio da je posvećen evropskim vrijednostima

Odziv visokih zvaničnika predstavlja potvrdu uspjeha crnogorskog predsjedavanja, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je domaćin samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici, kojim se završava predsjedavanje naše zemlje ovoj regionalnoj inicijativi.

„Danas zaključujemo veliki broj aktivnosti koje smo realizovali u prethodnom periodu. U fokusu djelovanja su ekonomija, zelena politika… Sve u cilju podizanja sadašnje koja je uz EU integracije ključno pitanje Crne Gore. Podsjećam da je Crna Gora prije tri godine doživjela prvu demokratsku smjenu vlasti u svojoj istoriji. Naše iskustvo je potvrda da je za jačanje demokratskih kapaciteta potreban rad“, kazao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore je istakao da deklaracija, koja je danas usvojena u Podgorici, može služiti kao dobra potvrda onima koji su preuzeli gostoprimstvo.

„Sastanak je bio prilika da ukažemo podršku Ukrajini. Počastvovan sam što je Crna Gora uspjela da okupi ovoliki broj lidera za jednim stolom. Još jednom smo poslali poruku da smo posvećeni evropskim vrijednostima“, istakao je Milatović, koji je zahvalio svima na učešću i dolasku u Crnu Goru.

Pendarovski: Ključni preduslov za napredak je integracija u EU

Crna Gora je danas završila predsjedavanje ovoj regionalnoj inicijativi, a Sjeverna Makedonija nastaviće taj posao.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da će borba protiv korupcije, kao i ljudska prava biti prioritet predsjedavanja te zemlje.

„U fokusu našeg mandata uložićemo maksimalne napore da dođemo do regionalne stabilnosti. Vladavina prava i borba protiv korupcije biće među prioritetima. Slogan je ‘Premošćavanje podjela i izgradnja povjerenja'“, istakao je Pendarovski.

On je pozdravio stav Ursule fon fer Lajen o Zapadnom Balkanu gdje je jedan od glavnih ciljeva da prime nove članice EU.

„Ključni preduslov za napredak u regionu je njegova integracija u EU. Već je oformljena radna grupa koja će napraviti plan aktivnosti procesa. Mi smo potpuno spremni, bili smo i ranije dio ovog procesa i ovo nije nepoznato za nas“, kazao je Pendarovski.

Na današnjem samitu SEECP nije prisustvovao komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, a Milatović je naveo da ga je obavijestio da je „u posljednjem trenutku Fon der Lajen tražila da odleti za Tunis, na potpisivanje jednog ugovora između EU i Tunisa“.

Samitu na kome će biti usvojena zajednička Deklaracija, prisustvovali su visoki zvaničnici učesnica SEECP-a: predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i predstavnici Evropske Komisije, Evropske Službe za spoljne poslove, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore 1. jula preuzeće Sjeverna Makedonija.

Izvor, foto: Dnevno

Video: Predsjednik Crne Gore

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA