Milatović o Srebrenici: Moja pozicija je jasna – počinjen je genocid

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović rekao je da će se posavjetovati sa svojim timom da li će ove ili sljedeće godine ići u Srebrenicu, piše balkans.aljazeera.net.

On je izjavio je da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom petogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

U Intervjuu za Al Jazeeru rekao je da će u odnosima sa susjedima insistirati na ekonomskom povezivanju te eliminiranju političkih razmirica.

Uvjeren je da će za njegovog mandata Crna Gora postati članica Evropske unije i dodatno ojačati poziciju u NATO-u.

Za Milatovića je nezavisnost Kosova nesporna činjenica, kao i da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

On je to kazao na otvaranju SEE/DEM samita koji se u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta (IRI) održava u Budvi.

Poručio je da je istog stava kao i ranije, tj. da je njegova pozicija o Srebrenici vrlo jasna i da osuđuje sve zločine koji su se dogodili u prošlosti.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i on je negdje individualizovao genodcid koji se dogodio u Srebrenici. Moja pozicija je tu vrlo jasna, crnogorski parlament je, takođe, usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Važno je da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila veoma teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala zločin koji se dogodio u Pivi, odnosno u Velici. To su sve stvari koje jasno osuđujem – poručio je Milatović prošlog mjeseca za Al Jazeera Balkans.

On je tada istakao da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom petogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

Izvor: Aljazeera, Dan

Foto: Evropa sad

NIKŠIĆ PROGNOZA