Milatović: Nova vlast da okonča višegodišnje VD stanje u tužilaštvima

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na skupu povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore u Petrovcu.

On je poručio da je vladavina prava osnovni preduslov razvoja države, temelj bez koga je nemoguće graditi bogato i prosperitetno društvo u kom se svaki pojedinac osjeća sigurno i slobodno. 

„Zaštita pravnog poretka, jednakost pred zakonom i pravna sigurnost moraju biti imperativni postulati svake vlasti koja stremi prihvatanju univerzalnih demokratskih standarda i vrijednosti.  Uloga tužilačke organizacije, u tom smislu, od izuzetnog je značaja, imajući u vidu potrebu da se obezbijedi efikasan sistem zaštite od društveno najopasnijih vidova kriminalnih aktivnosti pojedinaca ili grupa“, poručio je Milatović.

Kazao je da je današnje vrijeme, po mnogo čemu složeno, kao i društvene i političke prilike koje ga karakterišu, dodatno pojačavaju pozornost javnosti kada je u pitanju djelovanje pravosudnog sistema.

„Građanke i građani Crne Gore, nakon višedecenijskog i loše vođenog tranzicionog perioda, koji je rezultirao brojnim devijantnim pojavama u našem društvu – željni su pravde. Ta pravda podrazumijeva jednakost pred zakonom i krivično gonjenje svih koji su se ogriješili o zakon, bez obzira na njihovu ekonomsku ili bilo koju drugu moć. Siguran sam da ćemo se složiti da se najznačajniji rezultati, koji će dovesti do unaprjeđenja vladavine prava u našoj zemlji, tek mogu očekivati. Njih neće biti ukoliko se, u najhitnijem roku, ne obezbijede neophodna imenovanja na čelnim pozicijama u sudstvu i tužilaštvu i ne dovrši reforma bezbjednosnog sektora. Koliko je važno uspostavljanje kvalitetnog liderstva za unaprjeđenje funkcionisanja institucija, pa i onih koje su dio tužilačke organizacije, najbolji pokazatelj su rezultati koje postiže SDT-a od dolaska gospodina Novovića na funkciju GST-a“, istakao je Milatović. 

On je naveo da očekuje efikasan odgovor nove zakonodavne i izvršne vlasti i preduzimanje svih neophodnih koraka u cilju okončanja višegodišnjeg VD stanja u ovim institucijama. 

„Da bi svoju funkciju vršili profesionalno i kvalitetno, na državi je obaveza da vam obezbijedi najbolje moguće uslove za rad – od adekvatnih prostorija u kojima radite pa do stimulativnog sistema napredovanja koji će nagrađivati najbolje među vama. Vršeći tužilačku dužnost, koja često sa sobom donosi određenu dozu rizika i iziskuje ličnu i profesionalnu hrabrost, nalazite se na braniku Ustava i zakona. Želim da vam poručim da ćete u meni, kao Predsjedniku Crne Gore, imati punu podršku, u domenu Ustavnih nadležnosti kojima raspolažem.  Vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu čestitam Dan državnih tužilaca i želim puno profesionalnog uspjeha u daljem radu“ poručio je predsjednik Crne Gore.

Foto/video: Služba predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA