Milatović traži dodatne konsultacije o kandidatima PES-a i ZBCG

Sastanak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića o imenovanju novih ambasadora održan je danas u zgradi Predsjedništva, a iz kabineta Predsjednika je saopšteno da je Milatović načelno podržao predloge karijernih diplomata, a zatražio preispitivanje za četiri politička predloga. Kako nezvanično saznaje Portal RTCG predsjednik države nije podržao imenovanja ambasadora za Rusiju, Grčku gdje su kandidati iz koalicije ZBCG i kandidate za diplomate u Španiji i Njemačkoj gdje su kandidati za ambasadore iz Pokreta Evropa sad.

„Predsjednik države Jakov Milatović informisao je danas ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića da je saglasan sa predlogom imena većine kandidata za ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava, koje su premijer i ministar iznijeli na prethodno održanim vanjskopolitičkim konsultacijama“, navodi se u saopštenju.

Nakon obavljenog razgovora i detaljnog upoznavanja sa biografijom 16 kandidata, kao je saopšteno Milatović se u načelu saglasio sa svih sedam predloga karijernih diplomata, ali je zatražio dodatne konsultacije u vezi sa četiri od devet prethodno predloženih političkih imenovanja, kako bi se osiguralo kvalitetno popunjavanje upražnjenih pozicija koje su bile predmet prvog kruga vanjskopolitičkih konsultacija.

„Imajući u vidu da su ministar i premijer u okviru prvog kruga vanjskopolitičkih konsultacija predložili kadrovska rješenja za dio DKP mreže, Predsjednik države očekuje skoriji nastavak aktivnosti, kako bi se što prije popunila sva rukovodeća mjesta u crnogorskim diplomatskim predstavništvima“, navodi se u saopštenju.

Zakonom o vanjskim poslovima propisano je da predlog za postavljanje ambasadora donosi Vlada, na predlog šefa diplomatije.

Po dobijanju agremana države prijema i mišljenja Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, predsjednik države ukazom postavlja ambasadora.

Za šefove misija pri međunarodnim organizacijama agreman nije potreban.

Tom procesu prethode i vanjskopolitičke konsultacije.

Foto: Predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA