Milatović: Smanjenje kriterijuma za izbor direktora RTCG predstavlja ozbiljan korak unazad

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je da najnovije izmjene medijskih zakona, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora RTCG-a sa dosadašnjih 10 godina iskustva na samo 5, predstavljaju ozbiljan korak unazad u odnosu na važeća rješenja i standarde.

„Ovakve promjene su u suprotnosti sa uporednom praksom, ali i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma. Jasno je da ove izmjene umanjuju integritet i nezavisnost RTCG-a. Javni servis, koji raspolaže budžetom od oko 20 miliona eura i ima više stotina zaposlenih, zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim, radnim iskustvom, kako bi se odgovorno upravljalo ovako značajnim javnim resursima“, naveo je Milatović na mreži X.

Umjesto da se standardi poboljšavaju, smatra Milatović, smanjivanje kriterijuma za izbor ključnih pozicija može dovesti do pada kvaliteta i profesionalizma, što je posebno zabrinjavajuće u kontekstu stalnog pritiska na medijske slobode.

„Posebno je problematično što su ovako važne izmjene medijskih zakona, predložene bez javne rasprave i konsultacija, što ukazuje na odsustvo dijaloga o ovom važnom pitanju. Takav pristup isključuje stručnu javnost iz procesa donošenja odluka, narušavajući načela inkluzivnosti i transparentnosti“, naglasio je Milatović.

 

foto:predsjednik.me

NIKŠIĆ PROGNOZA