Milatović i Lundberg domaćini svečanosti povodom Dana UN

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i Piter Lundberg, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori biće domaćini svečanosti povodom Dana Ujedinjenih nacija(UN) koja se organizuje sjutra u podgoričkom hotelu “Hilton”.

Ovogodišnji Dan UN posvećen je obilježavanju 75. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“ – kaže se u prvom od 30 članova Deklaracije kojima se propisuju različita prava svakog čovjeka, univerzalna, neotuđiva i zasnovana na dostojanstvu.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nije pravno obavezujući akt, ali su članovi Deklaracije kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica Ujedinjenih nacija. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi korak u procesu formulisanja Međunarodnog zakona o ljudskim pravima koji je stupio na snagu 1976. godine.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice. Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA