Milatović: Do 2022. imali smo skoro zarobljenu državu od organizovanog kriminala i korupcije

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je za RTV Slovenija na temu aktuelnih političkih dešavanja u zemlji.

Tema evropske perspektive je posebno bila u fokusu intervjua.

– Do 2020. godine imali smo jednu skoro pa zarobljenu državu, zarobljenu od strane organizovanog kriminala i korupcije. Nakon toga defakto imamo političku volju ali postojala je institucionalna nestabilnost. Možda smo i mi kao građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti. Siguran sam da ćemo kao mala zemlja uz pomoć naših strateških partnera, zemalja koje nas najbolje razumiju a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih dobiti taj novi vjetar u leđa i postati punopravna članica Evropske Unije, moje neko nadanje je u narednih 4-5 godina – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje dopisnika RTV Slovenije iz Beograda Boštjana Anžina o mogućnosti rasta prosječne plate u zemlji predsjednik Milatović je ocijenio:

– Ako Hrvatska može da ima hiljadu eura, pa sasvim sigurno je da može i Crna Gora kao mali sistem, kao zemlja koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj, tako da ja zaista smatram da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske Vlade.

On je u intervjuu saopštio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo zemlje u NATO-u i sankcije Rusiji kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike Evropske Unije- završene stvari a na pitanje novinara komentarisao je i odnos Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaj Srpske pravoslavne crkve:

– Znate da je upravo gospodin Đukanović donio pitanje crkve u svakodnevnu politiku. Ono je stavljeno ad akta. Mislim da sada i političari u Crnoj Gori imaju negdje fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije. Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori upravo toliko dugo opstajao na vlasti.

Predsjednik Milatović je kazao da će svoj mandat posvetiti cilju da zemlja uđe u Evropsku Uniju i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu.

– I to me najviše brine, da li ćemo zajedno kao društvo uspjeti da se ujedinimo oko nekih zajedničkih stvari ili ćemo se i dalje vrtjeti u krug i biti dio, u najgorem mogućem smislu riječi Balkana, i ne zakoračiti iz njega prema nečemu što znači jedna uređenija rvropska priča – zaključio je predsjednik Milatović.

foto:Kabinet predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA