Milatović: Crna Gora posvećena Ciljevima održivog razvoja UN

Crna Gora je posvećena Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija i spremna je da dodatno radi na njihovom daljem ispunjavanju, kazao je predsjednik Jakov Milatović.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je Milatović primio rezidentnog koordinatora UN u Crnoj Gori Pitera Lundberga, sa kojim je razgovarao o daljim pravcima saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, predstojećoj Generalnoj skupštini UN i Samitu posvećenom Ciljevima održivog razvoja, koji se održava na jesen u sjedištu UN u Njujorku.

„Nastavljamo uspješnu saradnju uz zahvalnost agencijama Ujedinjenih Nacija na podršci demokratskom i ekonomskom razvoju naše zemlje. Generalna Skupština i Samit biće prilika da Crna Gora pokaže da je posvećena Ciljevima održivog razvoja UN i da smo spremni da dodatno radimo na njihovom daljem ispunjavanju“, kazao je Milatović.

Lundberg je, kako se navodi, zahvalio Crnoj Gori na donaciji od milion eura Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore, što je, ističe, najveći doprinos tom finansijskom mehanizmu neke države u odnosu na broj stanovnika.

On je poručio da će Crna Gora, kao i do sada, imati punu podršku Ujedinjenih nacija u svim oblastima koje podstiču njen razvoj, naročito u strateškim oblastima Okvira saradnje za održivi razvoj 2023-2027.

„Vjerujemo da će pitanje društvene kohezije kao jednog od Vaših prioriteta, ali i važnog segmenta rada Ujedinjenih nacija, biti na pravi način adresirano kroz Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara UN“, kazao je Lundberg, naglašavajući da sistem UN ostaje „pouzdan partner ljudima Crne Gore u ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta“.

Na sastanku je dogovoren i rad na zajedničkim aktivnostima povodom obilježavanja 75. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Izvor: Vijesti

 Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA